Jeg synes ikke det er noen god idé, sier KrF-politiker Helga Marie Bjerke.

– At vi har mindretallsregjeringer viser at det er Stortinget som sitter på makta, og slik det skal være. Jeg kan skjønne at det kan fremstå som mye krangling, men velgerne får da se hvordan politikk utformes, istedenfor at alt skjer bak lukkede dører.

Politikk og matematikk

Bjerke mener at politikk koker ned til mer enn bare valgoppslutning.

– Politikk er ikke bare matematikk. Det er ikke kun oppslutningen som skal avgjøre, derfor kan mindre parti få en del makt. Det må Frp bare ta inn over seg, sier Bjerke.

– Jørgensen og Kanestrøm mener dere KrF og Venstre fronter særinteresser. Stemmer det?

– Se på Frp som kaller seg for «bilpartiet». Er ikke det særparti? Selv om jeg som mange andre har bil, jeg vil jeg ikke at all politikk skal handle om bil. Slik opplevde jeg Frp i budsjettforhandlingene.

Spennende partiflora

Hun mener sperregrensa ligger på et fornuftig nivå.

– En sperregrense på fire prosent gjør at vi får en partifloraen som gjør norsk politikk mye mer spennende enn amerikansk eller britisk politikk, hvor det kun to eller tre parti å velge mellom.

Bjerke omtaler forslaget om å øke sperregrensa for vås:

– For å styre er en regjering er man avhengig av flertall i Stortinget, og det har ikke regjeringen i dag, uten støtten fra mindre parti. Sånn fungerer demokratiet. At Frp ikke liker det er greit, men med dette forslaget virker som de kun vil mele sin egen kake, nå som de selv er kommet godt over sperregrensen. Nå som de er så stor og har fått innflytelse, så vil de ikke at andre skal få det. Hva slags vås er det, spør Bjerke.