– Dette holder ikke. Det er forferdelig trist. Det gis ingen informasjon om årsaken – og det holdes kun en sluse åpen i sikkerhetskontrollen.

Tidligere ordfører Jens Johan Hjort er en av de flere hundre passasjerene som står i kø for å komme inn til gatene på Langnes.

OPPDATERING MANDAG ETTERMIDDAG: Venter massiv trafikk på flyplassen også i morgen

Tilløp til slagsmål

– Det er nesten tilløp til slagsmål i køen, forteller han.

Dette kunne iTromsøs reportasje team se ved selvsyn da vi var innom flyplassen cirka klokken halv elleve.

En gruppe asiatiske reisende prøvde å gå via besetnings-slusen – og en annen gruppe reisende ga svært høylytt beskjed om at de skulle hute seg tilbake i køa ...

Svært lang kø

Da iTromsø var innom strakte køen seg fra securityen på broen, ned rulletrappa og helt ned til bilutleiefirmaene i sørenden av terminalen.

– Nå er ikke køene like lange som for en time siden. Da strakk køa seg ut på parkeringsplassen utenfor terminalbygget, forteller en av bilutleierne.

Australske Kristin Lawrence har stått halvannen time i kø – og da hadde hun fortsatt et godt stykke igjen før hun kom fram til selve sikkerhetskontrollen.

Holdt igjen flyene

– Vi har fått høre via-via at de heldigvis holder igjen flyene til alle er kommet gjennom securityen, men det er ikke greit å vente så lenge, sier hun.

Flyplassjef Ivar Helsing Schrøen kan ikke si hvorfor det kun er én sluse åpen i sikkerhetskontrollen.

– Bemanningen planlegges ut fra hvordan flyrutene er satt opp, så jeg har ikke oversikt over hvorfor det er så lang kø der, sier han.

Ikke tatt høyde for mengden

At det ble køer på opp mot to timer på det verste, kom overraskende på Avinor.

– Vi har nok ikke tatt helt høyde for det ekstreme antallet reisende i dag. Det skal ikke være så lang ventetid, selv om man normalt sett nok må regne med 20 minutter. En time er for lenge å vente, sier han.

Han sier at første hverdag etter jul og nyttår er en av de mest hektiske reisedagene i løpet av hele året.

– Det er veldig mange som skal reise, og det er fulle fly i alle retninger, sier han.

Håper på å rekke neste fly

Flyene fra Tromsø ble som sagt holdt igjen slik at alle passasjerer skulle komme seg ombord.

Det var imidlertid mange som skulle videre med andre fly – og flere risikerte å miste disse.

– Vi har stått i køen siden kvart over ni – og har ikke fått noen info om hvordan det vil gå. Vi skal videre til Vietnam og må rekke flyet dit, sier Mariann Halvorsen.