Tirsdag ettermiddag kostet en liter 95-oktan bensin 16,47 kroner på Circle K på Nansen plass. Dieselen kostet 15,47 per liter.

På Esso Express i Tromsdalen var tilsvarende priser 16,37 kroner og 15,37 kroner.

Økt prisene fra nyttår

– Vi har økt prisene noe sammenlignet med prisene før årsskiftet, får iTromsø opplyst fra bensinstasjonen på Nansen plass.

– Vi følger de andre kjedene i Tromsø, selv om vi skal ligge noe lavere enn disse. Så vi har også økt prisen etter nyttår, sier Petter Tennefoss i Esso Express i Tromsdalen.

Men til tross for en drivstoffpris et godt stykke over henholdsvis 15 og 16 kroner, er det ikke den stiveste pumpeprisen vi har opplevd i Tromsø.

I juni i 2014 kostet en liter 95-oktan bensin 17,21 kroner – det vil si cirka 75 øre høyere enn dagens «rekordpris».

Langt igjen til pristopp

Det er med andre ord mye å gå på før vi bryter gjennom pristaket.

Knut Hansen, presseansvarlig i Circle K, sier at bensinprisene varierer kraftig avhengig av en rekke faktorer – hvorav drivstoffavgifter kun er én.

– Vi har en veiledende pris på drivstoff som går ut til de forskjellige bensinstasjonene rundt om i landet. Men det er sjelden denne prisen blir gjeldende, sier han.

Ekstra konkurranse i Tromsø

I byer som Tromsø er det ekstra sjelden at listeprisen fra Circle K, Esso, Shell eller de andre kjedene blir den samme som kundene betaler ved pumpene.

– Tromsø er en av byene i Norge med størst konkurranse. Nesten samtlige kjeder er til stede, og det finnes mange stasjoner som skal konkurrere om kundene, forklarer han.

Lav pris til tross for lokal avgift

Dette blir spesielt tydelig når man tar hensyn til den lokale drivstoffavgiften i Tromsø.

– Dere betaler 1,01 kroner i ekstra avgift. Til tross for dette kan dere holde en pris som er tilnærmet den samme som i resten av landet, sier han.

Hansen understreker også at Norge har «lave» drivstoffpriser internasjonalt sett.

– Vi bruker mindre enn 0,6 prosent av vår inntekt til drivstoff, sier han.

LANGT FRA REKORD: Til tross for økte drivstoffavgifter er det langt igjen til toppnivået fra 2014. I juni kostet bensinen 17,21 kroner per liter og dieselen 15,67 kroner. Foto: Marius Fiskum