Dårlig vær førte til at nyttårsaften endte med et antiklimaks for alle som gledet seg til fjellfyrverkeriet.

Når burde nyttårsfyrverkeriet skytes opp? Soldagen 21. januar Samefolkets dag 6. februar Tromsø internasjonale filmfestival Mørketidsløpet 7. januar Kong Haralds 80-årsdag 21. februar Nordlysfestivalen Kvinnedagen 8. mars Aldri - av hensyn til alle byens firbeinte. Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Når burde nyttårsfyrverkeriet skytes opp? Soldagen 21. januar 30% Samefolkets dag 6. februar 45% Tromsø internasjonale filmfestival 8% Mørketidsløpet 7. januar 3% Kong Haralds 80-årsdag 21. februar 6% Nordlysfestivalen 2% Kvinnedagen 8. mars 1% Aldri - av hensyn til alle byens firbeinte. 5% Du har allerede stemt 1965 stemmer

Denne uken gikk styrelederen i fjellfyrverkeriet ut i media og etterlyste et forslag om hvilken dag de kunne skyte opp fyrverkeriet som ble satt på vent da værgudene ikke spilte på lag. Dette skyldes at de rett og slett ikke har lagerplass til å la fyrverkeriet ligge, eller kapasitet til å sende opp dobbelt med fyrverkeri ved neste årsskifte. Hjort og Ramberg er ikke i tvil om hvilken anledning de mener er best egnet.

– Glitrende idé

– Da jeg så at Ramberg forslo å ta fjellfyrverkeriet på samefolkets dag, 6. februar, tenkte jeg at det er en helt glitrende idé. Bare se for deg i fjellsiden hvor det kan stå «1917 til 2017»

Hjort forklarer at det nemlig er 100 år siden den første samekongressen i Trondheim, som er årsaken til at samefolkets dag faller på 6. februar.

Fint for barna

– Hvis vi markerer 100-årsjubileet til samene i Tromsø med et spektakulært fyrverkeri, er jeg sikker på at bildene vil gå verden rundt. Det er også et sterkt signal om at Tromsø vil ta vare på sin urbefolkning.

Ramberg er enig.

– Fyrverkeri er noe særlig barn setter pris på, og en fin måte å markere samebyen Tromsø. Dette er en fin måte å markere 100-årsjubileet, som hele byen kan ta del i, forklarer hun.

Gave til kongen

Et annet forslag for bruk av fyrverkeriet er kongens 80-års dag. Hjort mener ikke forslagene er motstridende, og har en løsning for å få i både pose og sekk.

– Kongen og hans far Olav har vært enestående med å stå fram for samisk språk og kultur. Så jeg er overbevist om at Kong Harald setter pris på å få det i 80-årsgave, og at det ble fyrt opp 6. februar.

– Man kan si mye om kongehuset, og jeg gjør det stadig. Men de har vært gode på å fronte samisk kultur og språk, og jeg tror kongen vil være enig i at det passer enda bedre med raketter på samefolkets dag, enn på 80-årsdagen, sier republikaneren Ramberg.

Flere har foreslått å sende rakettene opp på soldagen.

– Det er hyggelig med soldag og sånt, men det har vi hvert eneste år. Fyrer vi det på soldagen så har vi glemt det om et år, sier Hjort.

– Og på soldagen skal vi se på sola, ikke fyrverkeri, legger Ramberg fort til.

Både Ramberg og Hjort håper de når fram med forslaget.

– Vi er begge advokater, så vi får bare presentere saken vår så godt som mulig, og håpe vi får gjennomslag hos styret som bestemmer, sier Ramberg.

Kofte-Hjort

Hjort har fått en høy stjerne blant mange i byens samiske miljø. Det er mye på grunn av hans hyppige bruk av samekofta da han var ordfører.

– Lover du å stille opp i kofta igjen da, om det blir fjellfyrverkeri?– Jeg savner koften sterkt, men den kofta tilhører Tromsø kommunen og ordføreren, så den har jeg ingen rettigheter til å bære. Hadde jeg hatt muligheten til det, ville jeg veldig gjerne gjort det, røper Hjort.