2016 ble nok et rekordår for eksporten av norsk laks, torsk og annen sjømat.

Sammenlignet med 2015 – også det et rekordår – så har verdien av sjømaten som sendes ut av Norge økt med hele 23 prosent.

Økning på 23 prosent

– Vi har eksportert norsk fisk og skalldyr for svimlende 91,6 milliarder kroner. Det er en økning med 23 prosent fra i fjor, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges Sjømatråd.

Hun presenterte de siste tallene på den store Nord i Sør-messa i Oslo.

Størst verdi er det ikke uventet i havbruksnæringen. "Rød" fisk som laks og ørret står alene for vel 67 prosent av verdiene – eller 65,3 milliarder kroner, noe som er vel 15 milliarder kroner mer enn i 2015.

Antall kg synker

Dog har eksportvolumet, dvs. antall tonn laks, gått ned med 3,5 prosent. I fjor sendte vi 908.000 tonn laks ut av Norge. I 2015 var tilsvarende tall cirka 940.000 tonn.

Det har også vært en nedgang i totalvolumet av den samlede sjømateksporten.

– Vi har syv prosent lavere eksportvolum sammenlignet med året før, sier Larsen.

Det er ikke godt nytt for en bransje som er i startgropene for en satsing i flere nye og gamle markeder.

– Nå er Kina på vei å bli åpnet igjen, og Russland er også et enormt marked, sier Larsen.

Tror på Asia-vekst

Øvrige Asia er også et potensielt kjempemarked for norsk sjømat – såframt man klarer å levere nok fisk.

– Tenk på India. Det er 1,3 milliarder mennesker som ennå ikke har oppdaget norsk sjømat, sier fiskeriminister Per Sandberg.

På lengre sikt tror han at norsk sjømateksport kan bli en enda viktige bidragsyter til samfunnsøkonomien.

Fordobling på fem år

– Fram til 2020 tror jeg på en fordobling av eksportverdien fra i dag. Jeg ser det ikke som usannsynlig at vi når 200 milliarder kroner på fem år, sier han.

Han sier at næringen imidlertid er nødt til å løse en del problemer før man kan øke eksporten til nye markeder.

– Det må skje med hjelp av ny teknologi og nye produksjonsmetoder – men bransjen må også løse sine lakselusproblemer og negativ miljøpåvirkning, sier Sandberg.

Bransjen ønsker utvikling

Han er imidlertid optimistisk.

– Bransjen er selv opptatt av å finne løsninger. Vi har allerede nå 44 søknader om utviklingskonsesjoner for lukkede flytende anlegg, og det forskes på offshoreproduksjon, sier han.

Offshoreproduksjon betyr at man ikke lenger har anleggene inne ved kysten, men ute i åpne farvann. Et metodeskifte innenfor oppdrettssektoren ligger imidlertid langt fram i tiden, tror han.

– I overskuelig tid vil nok tradisjonelle oppdrettsanlegg være det normale, sier han.

På stedet hvil

Havbrukssektoren er som sagt den største næringen innenfor sjømat – og eksportverdien er tredoblet de siste ti årene.

For hvitfisk er situasjonen den motsatte, sier Renate Larsen.

– I denne sektoren har det vært en tilnærmet flat utvikling de siste årene. Derfor vil det være en viktig oppgave for oss å øke verdien av hvitfisken de nærmeste årene, sier hun.