Lørdag åpner utstillingen på Perspektivet Museum. Det er den første av tre utstillinger på Perspektivet Museum som vil markere det samiske jubileumsåret.

I år er det hundre år siden det første samiske landsmøtet. Under åpningen spiller den samiske vokalisten Marja Helena Fjellheim Mortensson og tubaist Daniel Herskedal.

– Dette blir en pangstart, sier utstillingsansvarlig ved Perspektivet, Astrid Fremmerlid.

Museet vil i løpet av året ha tre ulike utstillinger som alle har samisk tematikk.

– Det er viktig for oss å markere jubileumsåret, sier Fremmerlid.

Møter sterke reaksjoner

«Maadtoe» kombinerer Michiel Brouwers fotografier og maleriene til den samiske kunstneren Anders Sunna. Ordet «Maadtoe» er sørsamisk og betyr «opprinnelse». Utstillingen har blitt vist flere steder i Norden, og er i stadig endring.

– Vi har tilpasset utstillingen til Norge. Det ene maleriet viser en kvinne i kofte fra Kåfjord, sier Sunna.

Utstillingen har vekket sterke i reaksjoner Sverige.

– Vi opplever ofte at folk gråter. En ble så sint at hun forlot utstillingen, sier Brouwer.

Kritiserer statens behandling av samer

Sunna har hentet inspirasjon fra sin egen familiehistorie.

– Familien min har blitt tvangsflyttet og forfulgt. Oppveksten min var preget av dette, og det var viktig for meg å dokumentere disse opplevelsene, sier Sunna.

Begge kunstnerne ønsker å kritisere den svenske stat sin behandling av det samiske folket. Flere av Brouwers motiver er fra Statens institutt for rasebiologi i Uppsala, som ble nedlagt i 1958. Blant annet har Brouwer fotografert skjeletter som fortsatt befinner seg der. Forskerne ved instituttet fotograferte ansiktene til samer slik at disse kunne måles. Brouwer har brukt det samme perspektivet i sine portretter.

– Jeg vil tvinge publikum til å se på dagens mennesker med samme blikket som forskerne hadde den gang, sier Brouwer.