Bak navnet Maadtoe, som er det sørsamiske ordet for «opphav», finner vi fotografen Michiel Brouwer og kunstmaleren Anders Sunna. De to har samarbeidet med prosjektet siden 2011, og nå kan den besøkes på Perspektivet Museum i Tromsø, som den første av tre utstillinger som skal markere det samiske jubileumsåret.

Turnerende utstilling

Siden 2012 har utstillingen vært på en kontinuerlig turné i Sverige, og bildene har vokst både i antall og format, parallelt med voksende besøk.

– Vi holdt vår første utstilling på kommunehuset i Sveg i Jämtland. Dit kom det to stykker, og en av de kom for at han trodde biblioteket var åpent, forklarer Brouwer.

– Størrelsen på bildene har også vokst. Det dere ser her er bare mellomformat, legger Sunna til.

Nå håper kunstnerne at interessen for utstillingen også vil vokse i Norge.

Egne erfaringer

Sunnas utgangspunkt bygger på familiens egne erfaringer under en feilslått samepolitikk, mens Brouwer gir et historisk tilbakeblikk på mellomkrigstidens overgrep mot samer i vitenskapens navn. Flere nye bilder kan beskues på Perspektivet.

– Ny tematikk for denne utstillingen er gruvedriften i nordområdene, forteller Brouwer.

Samisk protestkunst

Kunstnerne kan fortelle at reaksjonene har vært både sterke og varierende, og de har opplevd alt fra at enkelte har grått, til at folk har stormet ut i sinne.

– Under en utstilling for en skoleklasse overhørte vi en lærer forklare klassen at ingenting av det de så stemte med virkeligheten, forteller Sunna. – Det blir man ikke helt vant til.

– Man må skille mellom emosjonelle og intellektuelle reaksjoner. Det blir kunnskapsløst, og det fornekter en del av Sveriges historie, utdyper Brouwer.

Likevel er de enig om at det er en bra ting at publikum engasjerer seg.

– Vi synes det bare er fint om folk blir sint, så lenge de er med på å skape en dialog.

SPILTE: Marja Helena Fjellheim Mortensson og tubaist Daniel Herskedal åpnet utstillingen. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø