President Yahya Jammeh tapte presidentvalget i desember, men har nektet å anerkjenne nederlaget. I går erklærte Jammeh 90 dagers unntakstilstand.

Adama Barrow, Jammehs utfordrer i valget, fastholder at han er landets rettmessige president.

Etter planen skulle Barrow sverges inn torsdag 19. januar, men Jammeh har ifølge BBC nektet å akseptere dette.

Onsdag forlenget Gambias nasjonalforsamling Jammehs presidentperiode med tre måneder, bare timer før den utløp. Dette ble ikke godt mottatt i nabolandene og Barrow har gjort det klart at han akter å overta som president torsdag, enten Jammeh går av eller ikke.

Tropper mobiliserer

Det vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS) har siden valget mediert mellom Jammeh og Barrow i et forsøk på å få presidenten til å la valgvinneren overta. De har bedt Jammeh forlate sitt embede innen torsdag.

Mens forhandlingene pågikk, gjorde ECOWAS det klart at de har samlet en styrke som skal ledes av Senegal. Styrken vil rykke inn i Gambia dersom Jammeh nekter å gi slipp på makten.

Premium Times melder at Nigeria har forberedt seg på å støtte den senegalesiske styrken ved en eventuelt militær intervensjon.

Ifølge BBC satte flere nigerianske kampfly og soldater kursen mot Senegal onsdag formiddag.

Senegalesiske tropper mobiliserte onsdag kveld mot den gambiske grensen, og Senegal har bedt FN autorisere bruk av "nødvendige maktmidler".

– Styrkene er nå på plass og vil aksjonere ved midnatt, dersom det ikke er funnet en løsning på krisen innen da, sier en talsmann for Senegals forsvar, Seydou Maiga Mborom til VG.

- Håper å komme seg ut

Midt oppi det hele sitter tromsøværingene Margrethe Engen og Knut Westbø, som begge driver med bistandsarbeid i landet.

- Ting er veldig uklart her nå. Vi håper å komme oss ut og være hjemme over helgen, men det er langt fra sikkert at vi får det til, sier Knut Westbø til iTromsø.

Han forteller at situasjonen rundt ham og Westbø så langt er rolig, men at folk er bekymret og stemningen usikker.

Gambia har siden valget vært preget av uro og store demonstrasjoner. Utenriksdepartementet endret tirsdag sien reiseråd og fraråder alle reiser til Gambia som ikke er strengt nødvendige.

Flere tusen turister skal de siste dagene ha blitt hentet ut av landet med charterfly. Nederland sendte blant annet flere fly til landet for å hente vel 2.000 nederlandske statsborgere.

President Yahya Jammeh har ledet landet siden han tok makten i et kupp i 1994.

Barrow har de siste dagene søkt tilflukt i Dakar i Senegal, i påvente av torsdagens planlagte presidentinnsettelse.