TV2 har denne uken satt et fokus på ulike måter å regne arbeidsledigheten på. Mens Arbeidsdepartementet opererer med tallet 2,8 prosent på nasjonalt plan, så mener TV2 at det «reelle» tallet er 7,8 prosent.

Store grupper ikke med

I Tromsø er Navs offisielle tall for antall arbeidsledige i 2016 i gjennomsnitt 813 personer. Det vil si 2,0 prosent av de rundt 42.000 personene i arbeidsstyrken i kommunen.

Da regner man ikke med personer som er delvis ledig, som er på midlertidige tiltak, eller personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette til tross for at store deler av disse gruppene er uten jobb, eller på jakt etter arbeid.

Regner man med disse gruppene tilsvarer det 9,4 prosent av arbeidsstyrken i Tromsø. Tallet er da nesten fem ganger høyere enn antall «helt arbeidsledige».

– Ulike måter å regne

Oddmund Klæboe er seniorrådgiver ved Nav Troms, og jobber med statistikken. Han forklarer hvordan man får såpass ulike tall.

– Det er forskjellige måter å regne på. 9,4 prosent er et vesentlig høyere tall, og kan si noe om hvor mange som vil ut i arbeidslivet. Man bruker andre tall hvis man skal si noe om antall helt arbeidsledige.

Han forteller at tallene ikke vil bli helt presise, uansett hva man gjør.

– Vi klarer ikke å få det helt presist. For eksempel så er det mange som lar være å registrere seg som arbeidsledig, fordi de ikke har dagpengerettigheter. For eksempel gjelder dette en del av dem som går ut av videregående skole.

Klæboe mener at man ikke uten videre kan regne personer på arbeidsavklaringspenger som arbeidsledige.

– Innenfor AAP-kategorien er det alt fra dem som ikke kan ha den jobben de hadde, men som har mange år igjen i arbeidslivet i en annen jobb, til de som vil ha problemer med å komme seg ut i arbeid i det hele tatt.

Lite variasjon

Klæboe mener det finnes gode grunner til å se på statistikken for ledigheten uten å legge sammen alle gruppene.

– Hvis man inkluderer AAP i ledighetsstatistikken, vil den utgjøre ca 2/3 av den. Gruppen av AAP-mottakere varierer lite over tid, slik at man det vil være vanskelig å se utviklingstrekkene blant helt ledige med en slik sammenslåing. Ledigheten kan variere mye, og sier noe om utviklinga på arbeidsmarkedet, mens AAP er relativt konstant. I dag følger vi begge hver for seg, sier han.

Bente Ødegaard er fungerende direktør for Nav Troms.

– Det er viktig å huske på at arbeidsavklaringspenger er et velferdsgode. Personer på AAP er folk som har nedsatt arbeidsevne i form av en helsesvikt, på grunn av for eksempel en arbeidsulykke eller lignende. De kan bruke perioden de er på AAP på å omskolere seg. Slike velferdsgoder er bedre enn hva de har sammenlignbare land. Det gir også et utslag på tallene, sier Ødegaard.