Det er i en melding på Facebook torsdag at den tidligere Nordlys- og NRK-redaktøren forteller om sykdommen,  Wegeners granulomatose, og refleksjonene han har gjort seg rundt behandlingstilbudet på UNN i kjølvannet av diagnostiseringen.

Ble dårlig under joggetur

Opdahl, som i desember fikk jobben som konserndirektør med ansvar for innholds- og produktutvikling i Amedia, skriver at sykdommen kort fortalt dreier deg seg om en betennelse i blodårene.

– Vaskulitt er en betennelse i blodårene, og det er som regel en autoimmun sykdom. Jeg har en veldig sjelden underkategori som kan være veldig hissig og skummel, men som i mitt tilfelle ikke er spesielt hissig og som ble oppdaget tidlig, sier han til iTromsø.

– Det var i sommer at jeg forsto at noe var galt. Jeg var ute og sprang i Frankrike, da beina mine begynte å hovne opp og jeg fikk et voldsomt utslett. Hjemme i Norge så fastlegen min på det, og vi trodde det handlet om et virus.

Under en reise i USA i november ble derimot Opdahl dårlig igjen.

– Også dit hadde jeg med joggeskoene, og dag fem ble beina som tømmerstokker, og jeg fikk utslett.

Etter revmatologiske prøver på UNN fikk Opdahl denne uken en presis utredning, og starter nå opp med behandling på UNN.

Aha-opplevelse

Men med sykdommen kom også en positiv erfaring i møtet med UNN.

– Det er alltid kjedelig å ha en sykdom, men poenget mitt med innlegget på Facebook er at jeg fikk en aha-opplevelse da jeg fikk behandling i Tromsø. Jeg tenkte mye på hvor jeg kunne få den beste behandlingen for sykdommen – om det var i Oslo, Bergen, eller i utlandet et sted. Og så går det opp for meg at den beste behandlingen på denne smale sykdommen finnes i Tromsø!

I innlegget skriver Opdahl:

«Saken er nemlig den, at fagmiljøet på disse sykdommene i Tromsø i Nord-Norge er landets beste, de er et referansepunkt resten av Helse-Norge forholder seg til. Her har de selv drevet fram et eget nasjonalt behandlingsregister, og de er helt fremst når det kommer til de beste og siste behandlingsmetodene. Jeg kunne ikke vært i bedre hender!»

PCI-debatt

Han knytter denne opplevelsen opp mot debatten som har gått rundt Nordlandssykehuset i Bodøs ønske om å etablere et PCI-senter. Det eneste PCI-senteret nord for Trondheim befinner seg per dags dato på UNN.

«Jeg skriver dette som et lite tankekors rundt debatten som nå pågår rundt PCI-senteret og annen omstilling av nordnorsk helsevesen. Personlig mener jeg i de fleste tilfellene at vår landsdel ofte er best tjent med desentraliserte løsninger. Innen for eksempel mitt fag, journalistikken, er det å være nær og ute rundt om instrumentelt for å kunne levere et godt nyhetstilbud. Men innen andre områder, der hvor spesialisering og dybde er avgjørende momenter for å gi tjenesten kvalitet, i ytterste konsekvens kanskje forskjellen på liv og død, mener jeg definitivt at størrelse og spisskompetanse ikke kan underkjennes. Selv ikke i vår del av landet».

– Det som er viktig for meg når jeg skulle fortelle om dette, er at man kan ta det med seg når man diskuterer helsepolitikk, konstruksjon og dekonstruksjon av helsetilbudet i Nord-Norge. Det som er viktig er at man treffer beslutninger ut fra hva som er pasientens beste. Vi har opparbeidet oss noen verdier som gjør at sykehuset er fremst i verden, og man må ikke gjøre beslutninger som setter den typen verdier på spill, mener han.

Regionpolitikk

Han ønsker å benytte anledningen til å oppfordre til å ikke la regionalpolitiske eller partipolitiske forhold påvirke beslutningene som tas.

«La beslutningene bli tatt utelukkende basert på de medisinskfaglige vurderingene», skriver han.

Til iTromsø utdyper han:

– Dette er jo min subjektive opplevelse, og jeg blir farget av den, men mitt budskap til politikere, kommentatorer og andre er å lytte til legene. Hva er det medisinsk klokeste? Noen ganger er de regionale løsningene de beste, men man må ikke la regionalpolitikken få styre, mener han.

– Man kan bruke regionalpolitikken på en haug med andre områder, men på helse kan man ikke det. Når man snakker om spesialisering på høyt nivå er det begrenset hvor desentralisert man kan være.

Behandling

Opdahl skal nå behandles i noen år fremover. Når sykdommen er slått tilbake, er det en viss sjanse for tilbakefall. Derfor vil han jevnlig gå til kontroller.

– Jeg har vært på 70 prosent av meg selv i høst, men det har gått bra. Jobben gir meg mye energi, og sykdommen skal ikke være en hindring for den, sier han.