Undersøkelsen er gjennomført i de største byene i landet.

Tromsø scorer prosentvis høyere for bruk av butplugs, dildoer og glidemiddel, for å nevne et lite utvalg. I alt er det ni kategorier i undersøkelsen. Tromsøværinger ligger øverst i samtlige.

En kategori Tromsø danker ut de andre byene er i bruk av erotisk film. Gjennomsnittlig er erotisk film det mest brukte sextilbehøret til 24,5 prosent av respondentene i de andre byene i undersøkelsen. I Tromsø er tallet 45 prosent.

Inspirasjon

– Erotisk film definerer vi som pornografi og inspirasjonsfilmer, som det så fint heter, sier Dorthea Berge, som er presseansvarlig for Kondomeriet.

Kjeden har bestilt undersøkelsen hos markedsbyrået Brand Cognition. Selve undersøkelsen er gjennomført av Norstat som har intervjuet 107 personer i Tromsø om deres sexvaner.

– Resultatet kan tyde på at tromsøværinger er mer frisinnet og lekne enn resten av landet. Dette ser vi også igjen i butikken vår i Tromsø som går veldig bra. Kanskje det har med mørketiden å gjøre, spør Berge.

Buttplugs, dildoer og bondage

Likevel kan man ikke krone Tromsø til Norges dildo- og buttplug-by, selv om statistikken ved første øyekast kanskje skulle tilsi det. iTromsø har nemlig snakket med statistikkekspert på Universitetet i Tromsø, Jonas Stein. Han har sett med kritiske øyne på erotikk-undersøkelsen, og har en mer nøktern konklusjon enn Kondomeriets talsperson.

– Det er et veldig lavt utvalg i undersøkelsen og det er derfor en feilmargin på rundt ti prosent hver vei. Derfor skal man være forsiktig med å dra for store konklusjoner, konstaterer Stien.

Likevel er det en ting som er tydelig, ifølge eksperten.

STATISTIKK: Denne tabellen mener Kondomeriet viser at tromsøværinger er mer leken og frisinnet enn resten av landet.

– Undersøkelsen kan tyde på at tromsøværinger ser mer på erotisk film enn de andre seks største byene, siden tallet er betydelig større. Vi kan ikke si noe om snittet i resten av landet, kun de store byene som er med i undersøkelsen, sier Stein, som understreker at han ikke har noe ekspertkompetanse på erotisk film.

Ekspert

– Tromsø ligger over byene på samtlige kategorier. Kan man trekke noen konklusjoner ut fra det?– Det er små tall, så hvis du har to-tre respondenter som er veldig gira på, eh, tingene det er snakk om, så kan det gi utslag. Derfor kan man ikke trekke noen konklusjon kun basert på det.

Stein tar også forbehold om utvalgsskjevhet.

– Vi vet ikke noe om kjønnsstruktur og alder på respondentene. For eksempel kan det være veldig mange unge fra Tromsø, noe som vil gi utslag på resultatet.

NØKTERN: Statistikkekspert og liberal lokalpolitiker for Venstre, Jonas Stein, mener det er få konklusjoner å dra fra undersøkelsen. Foto: ESKIL WIE