Sist helg var det klart for kretsmesterskap for lag i Harstad. Der samlet 15 lag seg fordelt på fem sjakklubber fra Troms og nordre Nordland sjakk-krets for å kjempe om å bli kretsens beste lag.

– Det var utrolig artig å spille sammen på lag vi fire, også er det jo ekstra kult å vinne kretsmesterskapet sammen med søsknene sine, sier eldstebror Jon Machlik.

Søskentriumf

Tvillingsøstrene Monika og Edit spiller på kvinnelandslaget til Norge, og alle fire søsknene har vært norgesmestere i aldersbestemte klasser.

– Machlik søsknene er helt klart gode spillere, men det er veldig spesielt at man har et helt lag som kun består av søsken, også vinner dem, forteller Jan Berglund, leder i Tromsø sjakklubb.

De fire søsknene har prøvd å spille sammen tidligere i noen skoleturneringer, siden de alle har gått på samme skole.

– Det er alltid artig å kunne spille med familien og søsknene sine, det gjør det litt mer spennende. Det er helt klart ekstra gøy å vinne sammen, også er det veldig greit at vi slipper å spille mot hverandre, sier Jon Machlik.

Sjakkfamilie

Jon Machlik og de tre søsknene er en sjakkfamilie der alle holder på med sjakk, og nå har de yngre søsknene tatt steget forbi storebror.

– Det hele begynte med sjakk-kurs for min del, og da de så at jeg begynte å vinne pokaler, var de rask med å henge seg på. De begynte på sjakk-kurs, meldte seg på turneringer og nå har de kommet på et høyere nivå enn meg, forklarer eldstebror i familien.

Monika Machlik avga kun et halvt poeng under hele turneringen, og ble med det beste spiller sammen med Ola Torstein Endresen fra Sortland med 4,5 poeng av 5 mulige.

– Søsknene mine gjør det veldig bra nå, så det er artig å få spille sammen med dem. Det er generelt mye artigere å spille lagsjakk, siden det er ekstra deilig å vinne sammen, men samtidig ekstra kjipt hvis man skulle tape, påpeker Jon Machlik.

Innfridde ikke helt

I forkant av mesterskapet hadde turneringslederen Anniken Vestby i Tromsø sjakklubb høye forventninger til Tromsølagene.

– Vi går for å fylle hele pallen med Tromsø-lag. Målet er å toppe med i hvert fall et par lag, men det er mulig vi må gi fra oss den ene plassen, fortalte en optimistisk turneringsleder.

Tromsø vant kretsmesterskapet med deres førstelag, men de fikk ikke selskap av noen av de andre Tromsø lagene på pallen.

– Tromsø med Machlik-søsknene vant over Narvik sitt førstelag, men så ble det litt langt ned til neste Tromsø-lag som kom på femteplass med 2002-laget, og ble slått av to lag fra Sortland, forklarer Jan Berglund.

Nordnorsk mesterskap

Tromsø sjakklubb stilte med seks lag i årets kretsmesterskap, ett lag mer enn i fjor.

– Vi har aldri stilt med så mange lag tidligere, i hvert fall ikke i min tid. Det er fire stykker på hvert lag, så i år stilte vi med 24 deltakere, sier Anniken Vestby.

I slutten av februar er det klart for finalen som er Nordnorsk mesterskap for lag, der de beste lagene fra hver krets samles.

– Lagsjakk er festlig og det dobler gleden å spille sammen med andre, og i finalen vil vi stille med ett lag siden vi vant KM. Målet er alltid å vinne, det er stor prestisje å bli nordnorsk mester for lag, sier lederen i Tromsø sjakklubb.

Søsknene vant KM: Machlik-søsknene med Endre (17), tvillingsøstrene Edit og Monika (19) og eldstebror Jon Machlik (20) vant kretsmesterskapet for lag i Harstad denne helgen. FOTO: Anniken Vestby.
Fornøyd med innsatsen: Jan Berglund leder i Tromsø sjakklubb og turneringsleder Anniken Vestby satte seg høye mål før KM, men er fornøyd med at vinnerne ble søskenflokken med tilhørighet i Tromsø sjakklubb. FOTO: Michael Jensen.