Ved flere anledninger har Kulturhuset benyttet seg av scenerøyk under arrangementer på eget hus. Ettersom de ikke har riktig alarmsystem som skal filtrere ut slik røyk, har de sett seg nødt til å koble ut brannalarmen og heller operere med en brannvakt på stedet.

Ikke lov

Tipset om at flere i bransjen benytter seg av dette har nådd Tromsø brann og redning, som gjør seg klare for kontroll og gjennomgang. For dette er overhodet ikke greit, ifølge brannvesenet.

– Reglene er sånn at hvis man ønsker å bruke scenerøyk i forbindelse med en oppsetting, må man ha et alarmsystem som gjør at man ikke trenger å koble ned noe av anlegget, sier Johnny Magne Nilsen, leder for brannforebyggende avdeling.

Han forteller at det ikke holder at man bare kobler ned scene og sal, som for eksempel Kulturhuset gjør under sine forestillinger hvor scenerøyk er benyttet.

– Det er ikke forenelig med forutsetningene. Verken hele eller deler av brannanlegget skal kobles fra.

Sikkerhet er alltid i fokus

Ved Kulturhuset forteller de at det ikke er ofte de benytter seg av scenerøyk, eller MDG (for å lage dis i salen), men når det benyttes har de brannvakter og totalt seks ansatte som følger med brannsentralen og inne i salen, i tillegg til kontakt med brannvesenet.

– Vi må oppgradere anleggene, men dette er ikke gjort ennå. Dette er en pågående greie hele bransjen holder på med, sier John Bekkelund, teknisk sjef ved Kulturhuset.

– Det handler i hovedsak om en tolkning av regelverket, påpeker Bekkelund.

– Brannvesenet forteller at de har vært på kontroll her, men gjennom intervjuer har de blitt informert om utkoblingene deres. Hvorfor har dere ikke fortalt om det?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det får stå for deres regning, sier Bekkelund.

Har informert

Ved brannvesenet forteller Nilsen at dette ikke er et nytt problem, og at det heller ikke er nytt for bransjen at ting må være på plass.

– Vi har kommunisert dette tidligere til de som driver innenfor scenedrift at vi forutsetter at ting er på plass, sier Nilsen.

Han forteller at det har kommet innskjerpelser over hele landet den siste tiden hvor det har vært en del uheldige omstendigheter i forbindelse med scene og utkoblede anlegg.

– Da ble det underbygd at det var noe vi som lokale myndigheter ikke skal akseptere. Vi ser nå at det kan være behov for en ny runde på det for å få ytterligere informasjon.

Kobler ut av og til

Ved Studentsamfunnet Driv forteller de at de har utbedret alarmanlegget slik at de ikke lenger trenger å koble ut deler av bygget når scenerøyk benyttes.

– Når vi har koblet ut har vi hatt løpende dialog med brannvesenet og satt tidsinnstilling for når alarmen skal på igjen. Vi har nå byttet ut de eldre detektorene med nye, og det er veldig lenge siden vi trengte å koble ut noe, sier Emma Lindhult, daglig leder ved Driv.

Hun forteller at det ikke er detektorene inne i selve konsertsalene som var problemet, men at røyken drev ut og til mindre rom som ikke hadde sensorer som taklet scenerøyk.

– Nå er disse byttet ut og alt er på stell, påpeker Lundhult.

SIKKERHET: Jonny Magne Nilsen skal ta en ny sjekk på byens scener for å undersøke om alt er som det skal. Foto: Ronald Johansen