Lørdag inviterer «Filosofiske Samtaler» til diskusjon rundt «fenomenet Trump» på Skarven. Statsviter Marcus Buck innleder samtalen som skal dreie seg om USAs omstridte president, Donald Trump.

– Det jeg skal snakke om er at USA for første gang har fått en outsider-president, altså en president utenfor det politiske systemet. Det er et problem for presidentsystemet som USA tidligere har vært skånet for, sier Buck.

Han viser til at den lange valgkampen tidligere har klart å sile ut lignende kandidater.

Flere problemer

Under samtalen lørdag skal Buck blant annet snakke om grunner til at Trump ble valgt, om motstand mot globalisering og innvandring. I tillegg vil han ta opp spenningene i det representative demokratiet.

– Det er en rekke problemer med presidentsystemet, men at det er flere innebygde sikkerhetsmekanismer som gjør at vi nok kommer til å overleve denne presidenten også, sier statsviteren.

– Hva synes du om Trump?

– Jeg har ikke noen formening om han, jeg bare studerer fenomenet. Berlusconi var litt av samme typen. Han var også en forretningsmann som kom inn i politikken, og det gikk ikke bra. Han hadde ikke peiling på politikk og da finanskrisen kom gikk det galt.

Overraskende

Buck sier at det kom overraskende på han at Trump vant presidentvalget.

– Det var litt overraskende. Han fikk færre stemmer enn Clinton. Meningsmålingen tok ikke feil foran valget, men prediksjonsmodellene feilet. Selv om Clinton fikk tre millioner flere stemmer fikk hun ikke nok valgmenn.

– Hvordan reagerte du da det ble klart at han var USAs nye president?

– Slike som meg går tilbake til prediksjonsmodellene. Dette skulle vært «walkover» for demokratene, så det ble et unormalt valg fordi det ble så jevnt.