Det var ei bekymringsmelding fra Miljøtjenesten, en del av Omsorgstjenesten Sørøya, som gjorde politiet oppmerksom på 22-åringen som i Nord-Troms tingrett står tiltalt for overgrep mot 75 barn.

– Han var nok lettet da han ble tatt, og har antydet hva han har holdt på med over tid, men ingen har tatt det alvorlig før han kom til oss.

– Vi tok det veldig alvorlig

Pedersen mener det er urovekkende at ingen har klart å avdekke forholdene tidligere.

22-åringen skal ha vært bruker av flere kommunale og offentlige tjenester, deriblant Utekontakten i kommunen og Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUP) ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Allerede i 2013 ble det gjort en risikovurdering av 22-åringen ved BUP, da med tanke på faren for overgrep mot barn. Tiltalte skal selv også ha varslet om bekymringer for egen legning og hintet om nettovergrep i samtaler med BUP-ansatte i 2014.

– Vi har diskutert det litt her, og det er bekymringsfullt. Han har hatt kontakt med flere enheter. Vi tok det som kom fram i samtaler med ham veldig alvorlig, og fikk umiddelbart en grei dialog med politiet, sier Pedersen.

– Visste ikke hva som ville skje

Ifølge Pedersen fikk han bekymringsmeldingen fra en av sine avdelingsledere, og kontaktet øyeblikkelig politiet på bakgrunn av informasjonen som kom fram der.

Han minnes at det var en fredag, og at han hentet inn ekstra folk på vakt fordi det var usikkert hva som ville skje etter at han hadde kontaktet politiet.

– Politiet rigget til for avhør, men vi visste ikke hva som ville skje, Kanskje måtte han legges inn på Åsgård, opplyser Pedersen.

I stedet tilsto 22-åringen med en gang og ble satt i varetekt.

Ønsker ikke å kommentere

– Uansett hvor tragisk saken er, er det godt at det stoppet der, sier Pedersen.

iTromsø har vært i kontakt med UNN om saken, men de opplyser at de ikke kommenterer pågående straffesaker.

Kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord ved UNN forteller imidlertid at hun har gjort avdelingsleder ved BUP oppmerksom på at iTromsø har gitt avdelingen mulighet til å kommentere saken.

Så langt har iTromsø ikke hørt tilbake fra avdelingslederen.

- Verken bekrefte eller avkrefte

På spørsmål om 22-åringen har vært inne hos Utekontakten, henviser avdelingsleder Tone Bakke videre til administrasjonssjef i Tromsø kommune, Britt Elin Steinveg.

- Tromsø kommune kan ikke på generelt grunnlag verken bekrefte eller avkrefte om personer er eller har vært tjenestemottakere i kommunen, men vi samarbeider tett med politiet for å fange opp denne type saker. Generelt skal bekymringsmeldinger i denne typen saker gå til politiet, sier hun.