I dag to av rettssaken mot den overgrepstiltalte 22-åringen skal retten gå gjennom tilrettelagte avhør av fem av de i alt 75 fornærmede. De fem er alle gutter fra Salten-område som den tiltalte Tromsø-mannen tok kontakt med via en av sine falske Facebook-profiler.

I det første avhøret forteller en av guttene om hvordan 22-åringen, som da ga seg ut for å være ei 15 år gammel jente, tok kontakt med ham via det sosiale nettverket.

– Jeg lot meg friste

I politiets logg fra samtalene mellom de to fremstår 22-åringen som svært offensiv. Han forteller at han har snakket med en av de fornærmedes venner, og at de har chattet sammen på Skype. 22-åringen forsøker å manipulere den fornærmede til å sende ham bilder og videoer av seg selv. Noe han lyktes med.

I avhør meddelte den fornærmede, som gikk i 8.klasse på det aktuelle tidspunktet, at han trodde det var ei jente han snakket med.

– Jeg lot meg friste. Hun sendte bilder og videoer av seg selv, og jeg gjorde det samme, forklarte han.

Innrømmer å ha delt bilde

I løpet av første dag i retten benektet mannen å ha sendt barnepornografi til andre. Da den tiltalte fikk forklare seg etter at videoavhøret ble vist for retten, meddelte han imidlertid å ha sendt bilder av ei ung jente til den fornærmede.

Bildet skal han ha lastet ned fra et russisk sosialt nettverk – som blant annet brukes til utveksling av ulovlig bilde- og videomateriale av barn.

På spørsmål fra bistandsadvokat Eirik Andre Simonsen, medgir mannen at han har sendt det samme bildet til flere andre av de fornærmede.

– Maste om sexrelaterte ting

Da den fornærmede ble informert om at det var en mann som sto bak profilen og ble vist et bilde av den tiltalte, reagerte han med vantro.

– Han er så ung. Han ser ikke ut som en person som forsøker å få bilder ut av ungdom, sa han.

Ifølge Salten-gutten skal den fornærmede ha blokkert den falske Facebook-kontoen kort tid etter at de utvekslet bilder og video. I alt ble det sendt fem bilder og to videoer til 22-åringen.

– Jeg ble mistenksom etter hvert. Det er ikke vanlig at jenter maser så mye om sexrelaterte greier, sa den fornærmede.

Husker ikke gutten

22-åringen har erkjent straffeskyld for nettovergrepet mot gutten, men opplyste i retten at han ikke husker personen.

- Jeg husker verken kontakten, hans alder eller hvor mange bilder eller videoer som ble sendt.

I det tilrettelagte avhøret, meddelte den fornærmede at fødselsdatoen hans sto på Facebook-siden hans.

22-åringens forsvarer, Sven Crogh, spurte aktoratet om de kunne dokumentere at dette stemmer. Aktor Gøril Lund svarte da at de ikke hadde dokumentasjon på det.

I rettens første dag fortalte den tiltalte at han slet med å huske flere av overgrepene, og aktor spekulerte i om dette kunne ha sammenheng med mannens daglige hasjbruk. Noe mannen vedkjente seg kunne stemme.