Som de aller fleste andre fornærmede, ble Ofoten-gutten kontaktet av tiltalte via en falsk Facebook-profil. De snakket sammen, utvekslet bilder og gutten tror han har sendt en eller flere videoer til Tromsø-mannen.

I tiltaleposten opplyses det at det minst er sendt fire videoer, noe verken tiltalte ellers hans forsvarer, Sven Crogh, bestrider.

– Det er ikke bra for folk å oppleve sånt.

Etter sporadisk kontakt mellom de to gjennom flere måneder, begynte gutten å bli mistenksom. Han hadde snakket med en venn som også hadde vært i kontakt med den falske Facebook-profilen.

– Det var da det begynte å gå opp for meg at det ikke var en ordentlig person jeg hadde snakket med, forteller gutten.

På spørsmål fra bistandsadvokat Lina Therese Remlo om hvordan gutten har det i dag, svarer gutten at han har det greit, men at nettovergrepet har forandret ham. At han har blitt mer sta og ikke lar seg lure like lett.

– Det er ikke bra for folk å oppleve sånt – det gjør noe med hodet ditt. Man begynner å tenke på … Jeg klarer ikke helt å sette ord på det. Man får mange tanker. Det er ikke bra tanker, sa gutten.

Kontaktet langt flere

Gutten mener at den tiltalte har forsøkt å lokke flere unge til å sende ham bilder eller videoer av seg selv, enn det som omfattes av tiltalen mot ham.

Gutten forteller at han vet av minst ti andre personer i hjemkommunen som har blitt kontaktet av mannen gjennom hans falske profil.

– Det var flere som ikke svarte ham, opplyste gutten.

Da forsvareren spør den fornærmede om hva han tenker om at hans klient har erkjent å ha lurt ham, svarer han kontant:

– Det er bra han er ærlig, men det unnskylder det ikke. Det han har gjort er stort … Det er stort.

– Det er vi alle enige med deg i, medga Crogh.

– Det tyngste øyeblikket

En halvmeter fra vitneboksen satt den 22 år gamle Tromsø-mannen. Han forsøker å holde blikket rettet mot dommeren gjennom hele forklaringen, men blikket flakker til gutten flere ganger.

Etter guttens forklaring, var det mannens tur til å innta boksen.

– Dette var det tyngste øyeblikket til nå. Jeg vet ikke hvordan jeg skal ordlegge meg, men jeg synes det er utrolig tøft av ham å komme hit og understreke hva han synes om saken, selv om jeg satt rett ved ham, sa han – og fortsatte:

– Man må være bra syk for å sitte bak en skjerm og gjøre det jeg har gjort. Jeg har ikke tidligere vært nødt til å se noen av de fornærmede i øynene. Det er første gang det skjer siden pågripelsen. Det er tøft.

Mener gutten har krav på erstatning

Under guttens forklaring, hvor det kom fram at kontakten mellom 22-åringen og den tiltalte startet mens gutten var 13 år, ba bistandsadvokat Lina Therese Remlo retten vurdere hvorvidt det foreligger skjerpende omstendigheter knyttet til sin klient.

I tiltaleposten som omfatter gutten, er 22-åringen tiltalt for å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd.

– Som det kommer fram i forklaringen, var gutten veldig ung da kontakten startet, og forholdene var mer omfattende enn det som kommer fram i tiltalen. Jeg mener man her må vurdere om det foreligger skjerpende omstendigheter, sier hun, og fortsetter:

– En høyere alvorlighetsgrad gir også adgang til oppreisning. Det økonomiske er selvfølgelig ikke hovedpoenget her, men jeg mener man skal få det man har krav på, sier hun.

Flere tiltaleposter påklaget

Aktor Gøril Lund opplyser til iTromsø at den aktuelle tiltaleposten ikke er den eneste hvor bistandsadvokatene har bedt om en vurdering av skjerpende omstendigheter.

– Tre poster ble påklagd forut for hovedforhandlingen, og de er lik denne. Der fant Riksadvokaten ikke grunn til å omgjøre tiltalene, sier hun.

Hun medgir imidlertid at det er en skjønnsmessig vurdering, og at det er gode argumenter for en omgjørelse.

– Det er helt klart prosedabelt, men det er i siste instans retten som må ta stilling til dette.