Flere av de fornærmede omfattes i tiltalebeslutningen av annet ledd i Straffelovens paragraf 200, som omhandler å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd. Dette gir imidlertid ikke rett til oppreisning fra den overgrepstiltalte 22-åringen.

Nå vurderer koordinerende bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen om å be retten vurdere å endre tiltalepostene fra annet ledd til tredje ledd av samme paragraf – som gir rett til erstatning:

«For under særdeles skjerpende omstendigheter å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig adferd som nevnt i §201. Handlingen ansees som utført under særdeles skjerpende omstendigheter idet det særlig er lagt vekt på hvor lang tid forholdet har pågått, om handlinger er misbruk av nært tillitsforhold eller om handlingen er begått på en særlig smertefull eller krenkende måte.»

– Særdeles skjerpende omstendigheter

Grunnen er at tiltalepostene i flere av tilfellene ikke samsvarer med straffebudet i dem. En slik endring av tiltalene kalles på jusspråket omsubsumering.

Tre av postene har allerede blitt påklaget forut for rettssaken, men der fant Riksadvokaten ikke grunn til å endre dem.

Bistandsadvokat Lina Therese Remlo, som representerer fire av de fornærmede fra Ofoten-området, ba retten se nærmere på tiltalepostene, da hun mente det forelå særdeles skjerpende omstendigheter knyttet til en av hennes klienter.

– Gjelder svært mange poster

Nå forteller Tøllefsen at også flere andre bistandsadvokater har meldt fra om det samme, og at hun derfor nå vurderer å be retten ta stilling til en endring av flere av postene.

– Det gjelder svært mange poster. Jeg må høre med de enkelte bistandsadvokatene om hva de og deres klienter ønsker. Jeg må også tenke litt på hvordan dette rent teknisk skal gjøres, da man ikke kan ta alle postene samlet, men må endre én og én, sier hun.

Dersom bistandsadvokatene velger å fremme en slik endring for retten, vil dommer Inger Bonnie Gjerde være nødt til å ta stilling til dette i løpet av rettssaken.

Så langt har 30 av de fornærmede krevd erstatning fra 22-åringen. Mannens forsvarer, advokat Sven Crogh, opplyste på rettens første dag at bistandsadvokatene og forsvaret var enig om de fleste erstatningskravene, men at det gjensto forhandlinger på to-tre av dem.

Dette kan nå se ut til å endre seg dramatisk.

Forberedt

Forsvarer Sven Crogh ble ikke overrasket over at koordinerende bistandsadvokat, Ingunn Tøllefsen, vurderer å be retten øke alvorlighetsgraden i flere av de 83 tiltalepostene.

Verken omsubsumering (endring av straffebud slik at det står i overensstemmelse med tiltale, journ.anm.) eller nedsubsumering (å gå ned til et mindre alvorlig ledd i samme paragraf eller endre til en mindre alvorlig bestemmelse) er uvanlig i norske rettssaker.

– Det er tre fornærmede som allerede har klaget til Riksadvokaten, og bistandsadvokat Lina Therese Remlo, som representerer de fire guttene fra Ofoten-området, var også inne på at skjerpende omstendigheter kunne foreligge for en av hennes klienter. Det var med andre ord ikke overraskende, sier han.

I dag er bistandsadvokatene og forsvaret nærme en enighet om de 30 erstatningskravene som har kommet så langt i saken.

– Hvordan påvirker en eventuell omsubumering og eventuelle påfølgende erstatningskrav dette arbeidet?

– Vi har blitt enige om de aller fleste erstatningskravene til nå, og vi blir sikkert enige om nye krav, svarer Crogh.