I den 15 sider lange tiltalen mot den overgrepstiltalte Tromsø-mannen, har statsadvokat Gøril Lund tatt forbehold om forvaringsdom.

Lovbrytere som av retten ansees for tilregnelige kan nemlig bli dømt til forvaring dersom det er stor fare for at lovbryteren kan komme til å gjenta forbrytelsen eller regnes som en fare for samfunnet.

Ikke tatt stilling

Det er i dag den eneste reelle muligheten det norske rettsvesenet har til å forkynne en livstidsdom, siden det ikke er noen øvrig grense for straffens varighet. Det skal imidlertid fastsettes en tidsramme og en minstetid.

– Vi har ennå ikke tatt stilling til hvorvidt vi vil be om dette. Vi venter på at de sakkyndige skal levere sin rapport, opplyser aktor Gøril Lund.

– Har det hele tiden i bakhodet

Heller ikke koordinerende bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen har tenkt noe nevneverdig over forvaringsspørsmålet.

– Vi får se hva ekspertene har å si om den saken, sier hun til iTromsø.

22-åringens forsvarer, advokat Sven Crogh, opplyser at de hele tiden har forvaringsspørsmålet i bakhodet, men at de ennå ikke har gjort seg noen vurderinger av hvordan de vil forholde seg til det.

– Vi har to sakkyndige som følger nøye med når min klient forklarer seg. De vet hva de skal se etter, og jeg gjør for så vidt jeg også.

– Vi har ei sjekkliste

Crogh opplyser at de sakkyndige, rettspsykiater Steinar Nilsen og rettspsykolog Knut Waterloo, har en 20-punkts sjekkliste de forholder seg til når de skal vurdere 22-åringen.

– Det går på hvordan han forklarer seg og de refleksjonene han gjør seg rundt det han har gjort. Han sier nok mye om akkurat det, selv om det ikke blir sagt høyt, sier forsvareren.

Rettspsykiater Steinar Nilsen ønsker ikke å uttale seg til media. Han har lovet de han skal undersøke at han ikke gir intervjuer. Waterloo er imidlertid mer åpen om de sakkyndiges arbeid.

– Det stemmer at vi har ei sjekkliste vi bruker til å vurdere fremtidig risiko, men det er bare ett av verktøyene vi benytter oss av.

– Kan du si noe mer konkret om måten dere jobber på og hva dere ser etter?

– Nei, vi har strenge retningslinjer på dette, understreker Waterloo.

De sakkyndige skal levere sin rapport for retten 9. mars – rettens 16. dag.

Gruet seg til å forklare seg

Forsvarer Crogh meddeler at den tiltalte har gruet seg veldig til å forklare seg for retten.

– Jeg snakket med ham om dette før rettssaken begynte. Da sa jeg til ham at det ville bli lettere når han fikk kommet i gang, og ikke minst når han ble bedre kjent med rutinene i retten. Nå ser det ut som han har senket skuldrene litt og forklarer seg mer avslappet enn han gjorde tidligere, sier Crogh.

Foreløpig presenterer aktoratet først beviser, deretter forklarer fornærmede seg eller det vises eventuelle tilrettelagte avhør, før 22-åringen inntar vitneboksen og forklarer seg om det som har kommet fram.