Skjoldvær og Stein Åge Kaspersen (53) var to av seks tromsømenn som ble hedret fredag. Samtlige hadde det til felles at de har tjenestegjort i Unifil-styrken i Libanon. I tillegg har noen vært i Saudi-Arabia og Afghanistan.

De øvrige er Tor Ivar Simonsen (49), John Bekkelund (50), Thor Konrad Johnsen (57) og Olav Gregers Karlsen (65).

Litt rart

medalje: Tom Guttormsen hedret i går Unifil-veteranene Stein Åge Kaspersen (til venstre) og Terje Skjoldvær for innsatsen i ulike utenlandske operasjoner.

Terje Skjoldvær sier at det er rart å bli hedret for en innsats som ble utført for 27 år siden. Han er heller ikke helt fornøyd med den oppfølgingen han og andre har fått i ettertid.

– Men det er aldri for sent. Underveis har jeg fått delta på en veteransamling i regi av Forsvaret. Det var en hyggelig seanse hvor vi fikk satt ting i perspektiv på en bedre måte enn da jeg var 19 år.

Var kokk

veteranene: Seks tromsømenn fikk sine medaljer i Rådhuset i formiddag.

De medaljene som ble utdelt i Rådhuset av Forsvarets veteraninspektør, Tom Guttormsen, hadde fra en til tre stjerner – alt avhengig av hvor lang tjenestetid den enkelte hadde.

– Jeg var kokk under min Unifil-tjeneste, fortsetter Terje Skjoldvær.

– Etter endt tjeneste, hadde jeg tenkt å søke på nytt. I stedet ble det familie og barn.

Den beste...

soldat: Tor Ivar Simonsen var geværsoldat i Unifil-styrken.

Stein Åge Kaspersen forteller at 47-åringen var den beste kokken i tjenesten.

– Det gikk lovord om hans kokkekunstner. Derfor benyttet jeg alle anledninger til å stikke innom – selv om det var noen mil mellom tjenestestedene.

Flere oppdrag

kunne ikke: Sønnen Edvard Bekkelund fikk medaljen i faren John sitt fravær.

Ifølge Tom Guttormsen, startet Kaspersen sin utenlandstjeneste i 1985. Fram til 1999 var han i flere kontingenter. Han deltok også i operasjoner etter terroren mot Twin Towers i New York i 2001.

– Faktisk var jeg yrkesmilitær i over 20 år, men trivdes godt i utenlandstjenesten som lagfører og vakthavende offiser, forklarer Kaspersen.

Har tatt tid

fem ganger: Thor Konrad Johnsen deltok i hele fem kontingenter i Unifil-styrken.

Tom Guttormsen uttalte i forbindelse med utdelingen at denne medaljen ble laget i 2000 og er i tur og orden tildelt personell som har tjenestegjort i ulike tjenester utenfor landets grenser.

løyntnant: Olav Gregers Karlsen tjenestegjorde i Libanon i 1996.