EU-parlamentet skal i mars behandle en felles politikk for Arktis. Derfor har Nord-Norges Europakontor tatt med seg ni politiske rådgivere fra Brussel til Tromsø på en studietur.

– Dette er tredje gang vi arrangerer en slik studietur. Vi ønsker å påvirke EUs Arktiske politikk, sier Torjus Kleiven Kandal, rådgiver Nord-Norges Europakontor og ansvarlig for studieturen.

Nord-Norges Europakontor er eid av fylkeskommunene Nordland, Troms og Finmark. De jobber med lobbyvirksomhet i Brussel.

Første gang i Norge

Flere av de politiske rådgiverne hadde aldri før vært i Arktis eller Norge.

– Jeg har aldri vært her før. Det første som slår meg er hvor vakkert det er her, sier Laurie Scott fra Nord-Irland.

– Jeg har heller aldri vært i Norge før og visste lite om landet før jeg kom hit. Arbeidet vårt i EU påvirker jo folk som bor her. Nå ser vi i praksis det vi jobber med, sier Lila Bispo Martins fra Portugal.

Studietur i Arktis: Kati Parn fra Estland, Lauri Scott fra Storbritannia, Daniela Mair fra Italia, Emi Kulta og Helena Taimisto fra Finland, Lilia Bispo Martins fra Portugal, Banjamin Ledwon og Peter Steven fra Tyskland, Anton Nilsson fra Finland og Torjus Kleiven Kandal fra Nord-Norges Europakontor.

Overrasket over et moderne Arktis

De politiske rådgiverne kommer fra Finland, Portugal, Estland, Tyskland, Storbritannia og Italia. De har alt vært en tur i Bodø og Andenes tidligere denne uka, og torsdag drar de videre til Kirkenes.

– Vi ønsker å vise dem at Arktis ikke bare handler om klima og sårbare naturområder. Mange av de politiske rådgiverne blir overrasket når de ser hvor moderne det er nord for polarsirkelen, sier Kandal.

De er fremtiden

I Tromsø tok følget turen til Fjellheisen der de blant annet fikk møte statssekretær Grete Ellingsen (H) og rektor ved UiT, Anne Husebekk.

– I Europa tror mange at Arktis er en nasjonalpark. Vi må vise at Arktis i Norge er levende. Det er viktig å få fram at det bor mennesker her og at vi trenger folk for å utnytte ressursene, sier Ellingsen.

– Med denne studieturen får de politiske rådgiverne se at vi er interessante samarbeidspartnere. De er unge og på mange måter fremtiden, sier Ellingsen.

Skal diskutere Arktis i Brussel

Etter studieturen skal de politiske rådgiverne tilbake til Brussel.

– Vi kommer til å ha en brifing med våre europaparlamentarikere. Det vil også bli møter med de andre politiske rådgiverne der vi diskuterer det vi har lært på denne turen, sier Scott.