Redningsselskapet har tidligere måtte betalt anløpsavgift til Tromsø Havn, en avgift som blir ilagt når båter legger til kai tilhørende Tromsø Havn.

– Vi har jobbet med dette i 15 år hvor havnesjefen av en eller annen grunn har vært mot at vi skulle ha fritak, forteller Arild Braathen, som er regionleder for Nord-Norge i Redningsselskapet.

Etter 15 år med avslag, har Redningsselskapet fått innvilget søknaden.

– Redningsselskapet har regelmessig søkt om å få fritak. Da det ble satt nytt havnestyre, ba vi om å få vurdere søknaden på nytt, forteller Jarle Heitmann, leder i Havnestyret.

– På bakgrunn av at Redningsselskapet er en ideell organisasjon og har stor verdi for Tromsø-samfunnet, så har vi valgt å gi dem fritak fra havneavgiften.

Heitmann understreker at dette gjelder de større båtene fra Redningsselskapet, ettersom de små båtene alltid har vært fritatt avgiften.

INNVILGET: Leder i Havnestyret, Jarle Heitmann har innvilget søknaden fra Redningsselskapet Foto: Ronald Johansen

Handler ikke om penger

Braathen påpeker at det ikke skal stå på økonomien når det kommer til havneavgiften de nylig har fått fritak fra.

– Dette har vært mer en prinsippsak. At en redningsskøyte som er til for beredskapen og representerer en stor fordel for Tromsøs befolkning, har måtte betalt for å komme til havnen, har vært helt merkelig.

– Det er ikke snakk om mye penger. Det er et beløp mellom 20.000 og 30.000 kroner.

Heitmann mener at Redningsselskapet har måtte betalt havneavgift på grunn av prinsipper.

– Administrasjonen har påpekt prinsipielle ting som at alle skal betale kaivederlag og anløpsavgift. Redningsselskapet gjør en stor innsats med å lære barn om sjøredning og sjøvett. Dette er ting som er allmennyttig. Slike ideelle organisasjoner og ønsker vi å gi litt tilbake til, sier Heitmann.

Varer «evig»

Redningsselskapet trenger ikke å tenke på at fritaket skal utløpe.

– Så lenge Redningsselskapet fortsetter med sin virksomhet og er en ideell organisasjon, så kommer vedtaket til å stå. Det gir oss ikke noen grunn til å vurdere noe nytt, sier Heitmann.