I årevis har Tromsø Brann og redning hatt 24-timersvakter på sin sentral med to personer på vakt om natten. Da har en operert 110-sentralen, mens en har hatt sovende vakt. Når krisesituasjoner oppstår, er begge operative i løpet av sekunder.

Har prøvd

DSB mener at Solstad & Co må gå over til et to- eller treskiftsystem. Det har brannvesenet prøvd med dårlig resultat.

– Da mistet vi dyktige operatører og fikk problem med å rekruttere nye. Ordningen ble dessuten langt dyrere, sier brannsjefen i sitt svarbrev til direktoratet.

Stor tilfredshet

En analyse rundt dette lokalt avdekket stor tilfredshet med dagens ordning, som heller ikke har skapt uheldige situasjoner i forbindelse med utrykninger til ulike type oppdrag.

I tillegg presiserer brannsjefen at dagens ordning er lovlig sett i forhold til antall personer som bor i operasjonsområdet.

Samlokaliseres

– Om ikke lenge skal Tromsø Brann og redning samlokaliseres med politiet. Da skal vår 110-sentral ligge vegg-i-vegg med politiets 112-sentral.

– Når det skjer, vil vi fortsette i samme spor – uten å gjøre endringer i vaktsystemet, sier Solstad.

Risikoen vurdert

Brannsjefen understreker også at den totale risikoen er vurdert opp mot antall hendelser.

– Vi har gjennomgått våre statistikker og i fjor hadde vi 55 utrykninger under kategorien stor brann og stor ulykke. Av disse inntraff 12 i tidsrommet fra midnatt til klokken åtte på morgenen. Ikke i noen av hendelsene oppsto det forsinkelser fordi en person hviler.

To mann på vakt

– Selv om en tjenestemann eller -kvinne har hvilende vakt, anser vi likevel sentralen som bemannet med to.

– Dessuten betyr ikke nødvendige toalettbesøk, bespisning og hvile at sentralen er ubetjent. En tilkoblet nødtelefon gjør at den som hviler, blir varslet i løpet av sekunder. Ut fra det, er min mening at 110-sentralen og bemanningen av den er forsvarlig – både organisatorisk og teknisk, sier Øystein Solstad.