48-åringen fra Oslo skal ha organisert transport av kilovis med amfetamin til Tromsø, hevder å ha hatt en avtale med Oslo-politiet.

– Hva fikk du i motytelse for dette samarbeidet, spurte statsadvokat Tor Børge Nordmo.

– Det ønsker jeg ikke å kommentere her, svarte mannen.

Nordmo la da ned forbehold om at politifolkene fra Oslo skal stevnes, noe som fikk 48-åringens forsvarer, Øyvind Bratlien, til å ta til motmæle.

– Det har ingen hensikt. Om man stevner dem, vil de komme hit og lyve. Se på Erik Jensen-saken som går nå. Han hevder at han ikke visste noe om Cappelens ulovlige virksomhet, men det er klart at han gjorde det, sa Bratlien til et kollektivt gisp fra politibetjentene som var til stede i rettssalen.

– Det er den eneste måten politiet kan operere på. De trenger troverdig informasjon, og den eneste måten å få det på, er gjennom kontakter som er aktive i miljøet. Det vil de aldri innrømme her, fortsatte han.

Hevder å ha kartlagt østeuropeisk miljø

48-åringen ble i februar 2016 tatt for narkotikavirksomhet i Oslo.

– Jeg har gode kontakter i miljøet, og politiet ga meg en avtale jeg takket ja til. De ønsket å kartlegge et østeuropeisk miljø som sto for transport av metamfetamin fra Malmö til Østlandet, forklarte han.

Oslo-politiets mål skulle være å finne ut hvordan stoffet ble innført til Norge og hvor depotene på Østlandet lå. De var også på jakt etter mer informasjon om en spesifikk person i miljøet, ifølge mannen.

– Jeg fikk telefonen min tilbake bare to dager etter razziaen. Jeg fikk også klare retningslinjer for hvordan jeg skulle bruke den slik at ikke kontaktene mine ble mistenksomme, og slik at politiet kunne hente ut informasjonen de trengte. Det måtte være klart hva som foregikk, sa 48-åringen.

– De kjeftet på meg

Ifølge mannen avbrøt Oslo-politiet kontakten med ham da saken mot ham begynte å rulle i Tromsø.

To personer fra Oslo politidistrikt skal imidlertid ha besøkt ham i Tromsø mens han var varetektsfengslet i Vadsø.

– Jeg ble flyttet til Tromsø i to dager kun for møtet. De kjeftet på meg for hvordan jeg hadde forklart meg om samarbeidet med Oslo-politiet og sa at siden jeg hadde holdt på som jeg hadde gjort, måtte jeg regne med to-tre år i fengsel, forklarte 48-åringen.

Ingen kommentar

Bratlien ønsker ikke å kommentere uttalelsene han kom med under forhandlingen ytterligere overfor iTromsø.

Statsadvokat Nordmo sier til iTromsø at han ikke helt vet hva han skal si til forsvarerens utspill.

– Det er absurd, men jeg vil ikke gå inn på en polemikk om dette nå, sier han.

iTromsø har sendt en e-post til Oslo-politiet hvor de konfronteres med mannens forklaring, men de har så langt ikke svart.