Folkehelseinstituttet (FHI) skal søke Forskningsrådet om støtte til å gjennomføre et større forskningsprosjekt om hvilken innvirkning luftforurensning og trafikkstøy har på menneskers helse.

Fire delstudier

Gjennomføring av forskningsprosjektet avhenger av om FHI når opp i søknadsbunken.

– Vi skal søke Bedre Helseprogrammet til Forskningsrådet om 15 millioner kroner, som er det vi maksimalt kan søke om. Det er mange om beinet til disse midlene, sier seniorforsker på Folkehelseinstituttets Avdeling for luft og støy, Bente Oftedal.

Dersom de får midler, er målet å gjennomføre fire delstudier. En skal se på sammenhengen mellom luftforurensning, trafikkstøy og utvikling av demens. Professor Henrik Schirmer ved Institutt for klinisk medisin på UiT skal se på måter demens måles på, ulike grader av demens og validere utfallene.

Mangler dokumentasjon

Søvnproblemer og utvikling av demens er et tredje område det skal forskes på. Det siste er en studie av rotter som eksponeres for dieseleksos over lang tid. Den skal gjennomføres i Polen.

– Det har vært forsket på dette før, men ikke i Norge. Det er forsket på luftforurensning i Umeå i Nord-Sverige. Her ble det funnet sammenheng mellom luftforurensning og utvikling av demens. Trafikkstøy er det gjort lite forskning på. Her trenger vi mer dokumentasjon, sier Oftedal.

Samarbeid med UiT

FHI skal bruke data fra Tromsøundersøkelsen. Flere enn 45.000 tromsøværinger har deltatt i en eller flere av de syv undersøkelsene som er gjennomført siden 1974. Det er FHI som har tatt initiativet til en slik studie.

– Vi har inngått et samarbeid med UiT–Norges arktiske universitet for å kunne bruke data fra Tromsøundersøkelsen. Det blir tett samarbeid med UiT-forskere, sier Oftedal.

Avgjørelsen om de får forskningsstøtte blir tatt sent på høsten.

– I november eller desember vil det være klart hvem som får midler fra Forskningsrådet. Får vi støtte, vil vi kunne starte forskningsarbeidet i 2018, sier seniorforsker Oftedal.