Sammen med fem erfarne instruktører har 18 barn og unge i alderen 12–15 år lagt bak seg fire aktive og lærerike vinterferiedager denne uka.

– Friluftsskolen er en svært gode måte å få de viktigste kunnskapene og erfaringene man trenger for å dra ut på tur, forklarer Maja Sjöskog Kvalvik, fungerende daglig leder i Ishavskysten friluftsråd.

Instruktører med god erfaring

Skihopp: Elevene på friluftsskolen lagde hoppene selv og da måtte de testes. Her tar Michelle Proskovec fra Slovakia av fra hoppkanten.

Tidligere har Ishavskysten friluftsråd arrangert friluftsskole i høstferien og på barmark, men dette er første gangen de kjører samme konsept på snø i vinterferien.

– Friluftsskolen har vært gøy for oss alle. Det har vært kjempeartig å se hvor tøffe og motiverte alle de 18 ungdommene var til å lære, stå på og hjelpe hverandre fremover, sier Andrej Verstad, leder for friluftsskolen.

Verstad har vært med som instruktør på de tidligere friluftsskolene. Årets friluftsskole har han planlagt fra begynnelse til slutt, i tett samarbeid med friluftsrådet og fire andre instruktører.

– Elevene har lært hvordan de skal bruke kart og kompass om vinteren, hvordan de trygt ferdes i snødekte fjellområder, hvordan de legger opp leir, planlegger tur og hvilke plikter de har i naturen, forklarer han.

Varierte aktiviteter

Planlegging: Instruktører og ungdommene la opp programmet for dagen. Det resulterte i skihopp, slalåm og grilling, noen kilometer fra skolen i fjellområdet mot Rekvika.

Tirsdag var den første turdagen, og da var det Storvannet som var turmål med isfiske og skøyter på programmet.

– Elevene syntes det var kjempespennende å se om de kunne dra opp fisk fra hullene vi boret, sier instruktør Marius Jenssen.

Onsdag var det skilek, aking, graving og grilling på programmet, noen kilometer fra skolen i fjellområdet mot Rekvika.

– Været og snømassen i fjellet var vi heldige med, og alle elevene fikk prøvd seg på både hopp og slalåm. Alle var kjempetøffe, også dem med lite skierfaring satt utfor bakkene,forklarer instruktør Jørgen Haug Myhr.

– Dansende nordlys

God Stemning: Ungdommene som deltok på Ishavskysten friluftsråds friluftsskole, samlet seg jevnlig med bålet for å få tilbake varmen og snakke med de andre elevene som brukte fire dager av vinterferien ute i naturen.

Siste natten var det mulig å sove ute i lavvo sammen med instruktør Ole Andreas Jenssen. Det var kaldt, men det ble populært mottatt av elevene.

– Før vi gikk inn i lavvoen på kvelden var det helt skyfritt og det mest utrolige nordlyset danset over våre hoder. Det ble en fantastisk start på utenatta og en flott avslutning på skolen, sier han.

Flerkulturelt

Graver bålplass: Akkardet Satee og Christine Simpyata ordner til sitteplasser rundt bålplassen, mens instruktør Jørgen Haug Myhr står og instruerer.

Elevene som deltok på friluftsskolen var fra seks forskjellige land. Foruten Norge var det deltakere som opprinnelig kommer fra Thailand, Syria, Slovakia, Eritrea og Zambia med.

– Mange av dem som deltok har bare vært noen få måneder i Norge, før de ble med på friluftsskolen, påpeker daglig leder i Ishavskysten friluftsråd.

Friluftsskolen i regi av Ishavskysten friluftsråd og Tromsø kommune har fungert som et integreringsmiddel, og gjort elevene oppmerksom på nye fritidsaktiviteter.

– Skolen har vært en flott introduksjon til norsk natur og turkultur for alle, ikke minst for våre nye landsmenn, påpeker Verstad.

Tromvik skole som base

Friluftsskolen hadde base på Tromvik skole. Der var det sovesaler og muligheter til å bruke bassenget og spille biljard mellom aktivitetene.

– Tromvik skole er helt fantastisk på den måten at man kan bruke de flotte fasilitetene, samtidig som omgivelsene ute er ypperlige for å oppleve nordnorsk natur på sitt aller beste, sier Maja Kvalvik.