Dette er over 7,3 millioner mer enn i 2015. Dette er inkludert private helsetjenester og offentlig tannhelsetjeneste.

Pasient- og brukerombudet gir bistand i saker som gjelder pasientskadeerstatning. Ordningen forvaltes av Norsk pasientskadeerstatning.

Medhold mot UNN

I årsmeldingen kommer det fram at 67 pasienter fikk medhold i sine erstatningskrav mot UNN, hvor de fleste sakene gjaldt kreftsykdommer og ortopedisk kirurgi. Innenfor kommunehelsetjenesten fikk ni pasienter medhold. Disse sakene omfatter i første rekke allmennlegetjenesten.

Nedgang i fylket

276 klagesaker fra Troms ble innsendt i 2016. Dette er en nedgang fra 2015 hvor antallet var på 293. 207 av klagene var rettet mot UNN, mens 44 saker gjeldt erstatningskrav fra kommunehelsetjenesten.

Dette er tall som gleder Odd Arvid Ryan, som er pasient- og brukerombud i Troms.

– Det blir litt feil å bare se på beløpene. En sak som blir sendt inn blir ikke nødvendigvis behandlet samme år. Det vi kan se er at antall saker har flatet litt ut de siste tre årene.

Økning i kommunen og hos UNN

Både i kommunehelsetjenesten og på UNN var det en økning i erstatningsutbetalingen fra 2015. Kommunehelsetjenesten hadde en økning på over 600 000 kroner, mens UNN fikk en økning på hele 8,8 millioner kroner.

– Det som er positivt er at mange ringer til oss og orienterer seg om pasientskadeerstatning, sier Ryan.