Mandag startet den nasjonale kampanjeuken mot hodelus. Preben Ottesen avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer til jevnligere lusesjekk.

– Hvor flinke vi er til å sjekke oss for hodelus varierer fra person til person, men flesteparten av oss sjekker seg altfor sjeldent, påpeker Ottesen.

Sjekk månedlig

Undersøkelser av Folkehelseinstituttet viser at det er stor variasjon i hvor ofte man sjekker seg selv og andre for hodelus.

– Mange sjekker aldri barna sine for lus, mens andre sjekker hver eneste uke. Flere sjekker månedlig og rundt halvparten sjekker kun når det er kampanje, poengterer Preben Ottesen.

Personer kan gå opptil 3–4 måneder før man merker antydning til kløe, mens andre kan ha lus over like lang tid uten å merke noe ubehag.

– Kampen er å oppdage levende lus og luseegg tidligst mulig. Det gjelder å hindre smitte og gjensmitte. Løsningen er å sjekke seg grundig minst en gang i måneden, sier avdelingsdirektøren.

Direkte hodekontakt

Hodelus beveger seg raskt i hårstråene, men i hodebunn, luer og i andre omgivelser er de ikke like smidige.

– Mange tror at lus kan hoppe fra hode til hode men det kan de ikke. Hodelusen smitter ikke fra omgivelser som kosebamser og hodeplagg, men kun ved direkte hode til hode kontakt, sier Ottesen.

Barn og voksne er daglig i situasjoner der hoder og hår kan møtes. Lus kan bevege seg raskt fra hode til hode med sine krumme klør, og beveger seg som apekatter i hårstråene.

– Lus blir ikke sittende i hodeplagg frivillig, for klørne deres er spesiallaget til å bevege seg i hår. Det er faktisk svært lite sannsynlig at noen får lus fra å ha låne andre sin lue, påpeker Ottesen.

Helårsproblem

Hodelus kan bekjempes med lusemiddel, ved kjemming eller ved å barbere håret. Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg.

– Hvis man oppdager lus må det behandles med engang. Kjennetegnene er kløe og over tid kan man se levende lus, døde lus og luseegg, understreker avdelingsdirektøren for skadedyr ved FHI.

Hodelus oppleves av mange som et sesongbasert problem, men lus retter seg ikke etter sesonger.

– Det er litt flere lus om høsten enn våren, men det er et helårsproblem. Hodelus er ikke farlig og overfører ikke sykdommer, men kløen kan være veldig ubehagelig, sier Preben Ottesen.