– Jeg er jo oppdratt av to feminister, så jeg har gått i 8. mars-tog hvert år siden jeg var liten, sier Frøysaa.

Personlig show

Frøysaa er oppdratt av to mødre i bibelbeltet, med Tourettes syndrom. Slik beskrives showet "Ambisiøs og deprimert".

– Det der er litt clickbait så folk skal bli nysgjerrig. Det er nok å ta av. I showet er jeg personlig, men ikke privat. Jeg går igjennom min historie også hever jeg blikket, sier Frøysaa.

Føler seg hjemme i Tromsø

Grimstad-dialekten er erstattet av østlandsdialekt hos Frøysaa som føler seg mer hjemme i Tromsø enn på Sørlandet.

– Nordlendinger er mer frittalende. Det kan jeg kjenne meg igjen i. Man kan ta jenta ut av Sørlandet, men man kan ta Sørlandet ut av jenta også, sier hun.

Kriger i kommentarfelt

I "ambisiøs og deprimert" tar hun opp temaer som psykisk helse, feminisme, homofiles rettigheter og religion. Temaer som går igjen i Frøysaas liv.

– Jeg tenker mye på feminisme. Det er viktig å fjerne stigmaet rundt ordet, det er veldig mange som kvier seg for å bruke det, sier Frøysaa som stadig havner i kommentarfelt-kriger.

– Jeg klarer ikke å la være. I de debattene hører man ofte "herregud, er du feminist eller?". Det blir litt som å si "herregud, er du oppegående eller?". For meg er det ikke en fornærmelse å bli kalt feminist. Feminisme handler om like rettigheter uansett kjønn, sier Frøysaa.

Savner feministiske menn

Frøysaa sier det ofte blir menn mot kvinner i debatter.

– Men det er jo ikke en kamp om hvem som har det kjipest. Jeg savner flere menn som sier at de er feminister og engasjerer seg, sier Frøysaa.

En oppvekst utenom det vanlige

Selv har Frøysaa engasjert seg i kampen for homofiles rettigheter.

– Barn av homofile vet at de virkelig er ønsket. De var ingen ulykke. Det gjelder jo ikke alle med heterofile foreldre, sier Frøysaa.

Hun er oppdratt av to lesbiske mødre.

– Oppveksten min er kanskje litt utenom det vanlige. Jeg har en bonusmamma, eller Nina da, som hun heter. Det å vokse opp med Tourettes har vært utfordrende. Å vokse opp med to mødre har vært helt fantastisk, sier komikeren.

"Make Tourettes great again"

Som 18-åring ble Frøysaa diagnostisert med Tourettes syndrom.

– Mange tror Tourettes er å banne annethvert minutt, men det er det ikke, sier Frøysaa.

Tourettes er en arvelig sykdom som kjennetegnes av vokale tics, som kremting, og motoriske tics, som blunking og grimaser.

– Jeg har lært meg å leve med det, men det har vært en lang vei.

– Tourettes er ikke en sexy diagnose. Jeg pleier å si "make Tourettes great again".

Den forløsende latteren

I showet snakker Frøysaa om psykisk helse. Hun har slitt med depresjon og vært sengeliggende. I denne perioden skrev hun i en dagbok, som publikum får høre utdrag fra.

– Det oppstår ofte en nær kontakt mellom meg og publikum når jeg tar opp disse tingene. Det er mange som kan kjenne seg igjen, alle har jo tunge perioder. Det er ingen som surfer gjennom livet, sier Frøysaa.

Hun mener det er viktig å kunne prate om det vanskelige med humor.

– Den beste latteren er den forløsende latteren. Den som kommer etter man har følt på noe trist eller kranglet. Det er denne jeg trakter etter, sier Frøysaa.

"Ambisiøs og deprimert" arrangeres av Stand Up Nord på Prelaten 8. mars.

Kvinnedagen: Vanligvis går Sofie Frøysaa i tog 8. mars. I år er hun å se på Prelaten på den internasjonale kvinnedagen. Foto: Jenny Ovlien Frisholm