Alle arbeidstakere som jevnlig og i en betydelig del av arbeidstida si jobber ved en dataskjerm, har rett til å få dekket briller av arbeidsgiveren sin. Butikkansatte har lenge vært unnlatt fra denne regelen.

– Vår konklusjon er at frittstående skjermer av en viss størrelse som et moderne kasseapparat, kan være omfattet av begrepet dataskjerm, sier Trude Vollheim Webb direktør i arbeidstilsynet.

Rett til gratis briller

Nå har direktoratet for arbeidstilsynet slått fast at retten til gratis synsundersøkelse og databriller også gjelder butikkansatte.

– iPhone, nettbrett og bankterminaler regnes fortsatt ikke som skjermer som gir rett til briller, men kasseapparatene har blitt mer avansert og regnes nå som dataskjerm, sier Per Olav Hernes pressekontakt i arbeidstilsynet.

Vilkår

Direktoratet for arbeidstilsynet peker på at det er visse vilkår som må være oppfylt for at ansatte har rett til databriller betalt av arbeidsgiveren.

– Ett vilkår som må være oppfylt for butikkansattes del er at de jobber jevnlig i kassa. Sporadisk eller unntaksvis kassearbeid vil ikke gi rett til gratis databriller, poengterer Webb.

Arbeidet ved dataskjerm må utgjøre en betydelig del av arbeidstida. Arbeidstilsynet definerer ikke hvor lang tid de mener «en betydelig del» av arbeidstida er.

– Hvert enkelt tilfelle skal vurderes, men en pekepinn er gitt av en ekspertgruppe fra Høgskolen i Sør-Norge. Ekspertgruppens vurdering er at arbeid foran en dataskjerm i mer enn fire timer om dagen kan føre til øye- og nakkeplager, opplyser Trude Webb.