Avdekket en rekke avvik

Tromsø brann og redning gjennomførte 6. februar en brannteknisk inspeksjon av Grønnegata 103, tidligere Miljøarbeidertjenesten som i dag huser blant annet Kafé 103, Dagsjobben, Natthjemmet og boligtjeneste.

Under tilsynet ble det avdekket en rekke avvik som må rettes opp.

Blant annet:

– Det kunne ikke fremlegges dokumentasjon under tilsynet over utført kontroll og vedlikehold av alle sikkerhetsinnretningene til virksomheten.

– Flere sikkerhetsinnretninger fungerte ikke etter sin hensikt: En detektor var ødelagt, 11 markeringslys fungerte ikke, mellom tavlerom og driftslager var det et hull gjennom veggen som skal være branntettet og en manuell nødåpner var ødelagt.

– Eier kan ikke dokumentere at byggverket har et tilfredsstillende brannsikkerhetsnivå.

– I bunn av begge av byggets trapperom er det flere dører som fører videre inn i bygget, men det kommer ikke fram med markeringsskilt hva som er rømningsvei. Det er viktig at skilting for rømningsveier samsvarer med hva orienteringsplanen viser til som rømningsveier.

– I rommet i kjelleren mellom ventilasjonsrom og trapperom er det ingen markeringsskilt for rømming. Orienteringsplan viser klart hva som er rømningsvei.

– Bruker kan ikke dokumentere tilfredsstillende systematisk sikkerhetsarbeid og risikoanalysen er udatert.

– Følgende ble ikke observert under befaringen, men bruker fortalte at det var et gjentakende problem: etter brannalarm blir utløst slår ikke alltid ventilasjonssystemet seg på igjen av seg selv.

– Ikke graverende

På tross av de mange avvikene mener Tromsø brann og redning at det ikke er så ille som det ser ut.

– Dette er ikke egentlig noen voldsomme greier. Det ligner på det vi ser i veldig mange andre tilfeller og vi er tross alt på tilsyn i forskjellige bygg over hele byen hver dag. Det er ikke noe graverende avvik her, sier branningeniør Øystein Mathias Høydal ved Tromsø brann og redning.

– Det som er viktig her er at de svarer innen fristen og retter opp avvikene.

I gang med å rette opp

De har fått frist fra Brann og redning til 29. mars på å komme med en skriftlig tilbakemelding med fremdriftsplan for retting av avvikene, før de eventuelt vil få noen pålegg. Lasse Bakke, konstituert avdelingsleder for Grønnegata 103, sier de er i full gang med å rette opp de aktuelle avvikene.

– Det er en stund siden sist det ble gjort et tilsyn her og vi ønsket å få konkretisert de utfordringene vi har og få bistand fra dem til å gjøre det. Vi er i full gang med å rette opp og jobber aktivt med å lukke avvikene. Det er godt å få synliggjort problemene og det er viktig for oss å ha god dialog med brann og redning. Vi har direktevarsling om noe skulle gå galt, men det er viktig at rutinene er på plass og at systemet fungerer slik det skal, sier Bakke.