I den anledning hadde utviklingslaget på Vengsøya invitert de øverste politikerne i kommunen på besøk for å vise dem i praksis hva barnehagen betyr.

– Vi har fire hjørnestener som er gjensidig avhengige av hverandre – skolen, butikken, fiskebruket – og barnehagen. Forsvinner den ene risikerer vi at byggverket rakner, sier nestleder i utviklingslaget, Jørgen Jensen.

Vil bli flere barn på sikt

Sammen med leder i utviklingslaget, Aurimas Viltrakis, fikk de oppmøtte formannskapspolitikerne besøke den nedleggingstruede barnehagen, skolen, landhandelen og fiskebruket Henry Johansen.

– Det er fem barn som har barnehageplass nå og fra høsten av er det tre. Men allerede neste år er det flere barn som har søkt om plass, forteller Viltrakis.

Håper på reversert vedtak

I fjor høst vedtok politikerne i kommunestyret at barnehagen på Vengsøy skal legges ned, men nå håper altså øyboerne at vedtaket kan reverseres.

– Vi har hatt folk som ønsker å flytte hit med barn, men de har droppet planene etter vedtaket i kommunestyret, sier lederen.

Det er ikke bare familier med barnehagebarn som vil bli lidende dersom nedleggingen gjennomføres.

Konsekvenser også for skolen

Linda Sørensen er stedlig leder for den fådelte skolen på øya.

I dag er det ni barn på barne-, mellom- og ungdomstrinnet som får undervisning på Vengsøy.

– Om barnehagen forsvinner så reduserer vi vårt faglige læringsmiljø – personalet i barnehagen blir brukt på skolen, forteller hun.

I tillegg vil de positive effektene av å gå i barnehage på øya – for så å kunne fortsette på skolen som ligger vegg-i-vegg forsvinne.

Latterlig tilbud

– Det er en kontinuitet for barna og foreldrene i tillegg til at vi kan dra nytte av hverandre, sier Sørensen.

Foreldrene som i dag har barn i barnehage har fått tilbud om plass på Kvaløysletta. Det mener øyboerne er direkte latterlig.

– Om man ser på fergeforbindelsen til øya så vil foreldrene kunne jobbe i to timer per dag for å rekke å hente og bringe i barnehagen, sier Jørgen Jensen.

Besøk på bruket

Både latter og raske replikker satt løst da politikerne med ordføreren i spissen besøkte fiskebruket Henry Johansen.

Det var dog stort alvor i budskapet fra daglig leder Hallvard Johansen.

– Vi er avhengig av stabil arbeidskraft. Uten barnehage og skole på øya blir det langt vanskeligere å få dette til, sier han.

Ifølge ham er det heller ikke bare fiskebruksansatte som vegrer seg for å flytte til øya etter at det ble kjent at barnehagen skal legge ned.

Håper på unge fiskere

– Vi har en rekke islandske fiskere som leverer råstoff hit til bruket. Flere av dem – og da unge folk med familie – har sagt at de kan tenke seg å flytte til Vengsøy, sier Johansen.

Ordfører Kristin Røymo er fornøyd etter besøket. Ifølge henne har politikerne fått innblikk i en rekke forhold som ikke har vært godt nok belyst.

– Det vi har fått høre fra utviklingslaget er at noe av tallmaterialet som lå til grunn for vårt vedtak kanskje ikke var riktig, sier hun.

Samtidig vil hun ikke love eller garantere at nedleggelsen skrinlegges.

– Det vi skal gjøre nå er at vi skal se på saken på nytt, og se om vi kan finne en god løsning for Vengsøy, sier hun.

Ordføreren mener at Vengsøy-samfunnet er et lite og sårbart samfunn – samtidig som det er dynamisk og levekraftig.

– På fiskebruket har de en omsetning på opp mot 60 millioner kroner i året – i tillegg kommer det potensialet som ligger i eksempelvis reiseliv, sier ordføreren.

MØTEPLASS: – Vi skal prøve å snu ho tøtta der. Vi kjenner onkelen hennes, fleipet Hallvard Johansen da han hadde ordfører Kristin Røymo på besøk. Foto: Christer Pedersen / iTromsø
SKOLELYS: Kristin Røymo og Brage Sollund ble tatt imot av Linda Sørensen på skolen på Vengsøy. Foto: Christer Pedersen / iTromsø
BARNEHAGEBARN: Adrian og Patricija er to av i alt fem barnehagebarn på Vengsøy. Neste år begynner de på skolen, forteller de til ordfører Kristin Røymo. Foto: Christer Pedersen / iTromsø
OVERTALELSESKAMPANJE: Leder og nestleder i utviklingslaget på Vengsøy, Aurimas Viltrakis og Jørgen Jensen vil at ordfører Kristin Røymo endrer vedtaket om nedleggelse av barnehagen på øya. Foto: Christer Pedersen / iTromsø