Tromsø-bosatte Buendía kommer fra Madrid i Spania skulle bare tilbringe en vinter i Tromsø for tre år siden. Han og kjæresten likte seg så godt at de ble boende.

– Jeg har spesialisert meg i nordlysfotografi- og videoer, og trives veldig godt i Tromsø. For noen måneder siden ble jeg kontaktet og spurt om jeg var interessert i å lage noen videoer med spekkhoggere.

Dokumentar

DRONE: Det er blant annet brukt drone for å filme spekkhoggerne. Da ser du ovenfra hvordan de svømmer synkront.

Videoen er de første klippene av det som etter planen skal bli en dokumentar om spekkhoggere.

Dokumentaren jobber han med sammen med Kari Schibevaag og Andreas B. Heide på seilbåten «Barba» og fotografen Mathieu Ferraro Klippene. Videoen som slippes er det imidlertid kun tatt av Buendía. Heide er marinbiolog, mens Schibevaag har åtte ganger har vunnet verdensmesterskapet i kiting.

– Det måtte vi utnytte på et vis, og vi var heldig med nordlys en kveld og fikk noen flotte klipp av henne kitende under nordlyset, sier han.

Teknologi

UNDER VANN: Her ser vi Andreas B. Heide under vann med spekkhoggerne.

Dykking med spekkhoggere er ikke en ufarlig aktivitet.

– Vi vet at det er en risiko involvert, og derfor er det viktigste med prosjektet at vi behandler dyrene med respekt. Spekkhoggerne er nysgjerrig og det er ubeskrivelig å få øyekontakt med de, og svømme ved siden av dem mens man hører alle lydene de lager.

Videoen er resultatet av en uke med filming utenfor Kvaløya i november i fjor med utgangspunkt fra seilbåten «Barba».

– Vi fikk noen flotte klipp av spekkhoggerne med droner, som viser hvordan de oppfører seg og hvor synkronisert de er.

Vakre landskap

FOTOGRAF: David González Buendía bor i Tromsø. Her er han på sitt kontor over utestedet Circa.

Fotografen forteller at videoteknologien har gjort kraftige fremskritt de siste årene, med tanke på filming av nordlys.

– Det er kun de siste årene man har kunnet filme nordlyset i «real time» med ordentlig sensitive lyssensorer i kameraene, før var det kun mulig å lage «time-lapse»-videoer. Den nye teknologien gir nye muligheter.

Buendía driver et enkeltmannsforetak eller et «et one-man-show» som han kaller det. Han har også filmet for både NRK og TV2.

– Det er også en måte å få navnet mitt ut blant folk. Alle har et kamera i dag, så man må strekke seg langt for å skille seg ut. Jeg legger mye innsats i å finne vakre landskap og bilder, og det er nok av muligheter her i Tromsø, særlig ettersom lyset endrer seg sånn, sier han entusiastisk.

SE VIDEOEN ØVERST I SAKEN!