Tidligere i år la Tromsø kommune ut et forslag til kommunedelplan for kultur i perioden 2017 til 2020. Planen ble lagt ut til offentlig høring med frist 1. mars.

Den har Tromsø Ungdomsråd benyttet seg av.

Flere rusfrie arrangementer

I et brev til kommunen skriver Tromsø Ungdomsråd følgende:

«Tromsø kommune burde opprette flere rusfrie arrangementer for ungdom under 18 (konserter, idrettsarrangementer o.l.), og den økonomiske støtten til revymiljøet i kommunen burde økes for å forbedre tilbudet og aktiviteten. Prisene på det som allerede eksisterer er altfor høy og det blir vanskelig å delta på».

Videre ønsker Tromsø Ungdomsråd at det kulturelle tilbudet i distriktene økes.

«Dette er ikke akseptabelt og er noe som Tromsø kommune har plikt til å ta tak i. Kommunen har også ansvar for at ungdom som bor i distriktet har et like godt tilbud som ungdom i byen, fordi dette bidrar til økt aktivitet blant unge, og er med på å utvikle ferdigheter og skape samhold».

Vil ha ungdomsklubbene opp igjen

Videre i dokumentet ønsker ungdomsrådet å ruste opp ungdomsklubbene, og opprette nye, i samtlige bydeler.

«Det er viktig at vi har et lavterskeltilbud som er tilgjengelig og som ligger nært sentrum i bydelene. Vi tror at flere unge vil benytte seg av ungdomsklubbene dersom vi får flere lavterskeltilbud innen musikk, kunst og andre subkulturer ungdom er opptatt av».

Ønsker kulturkort

Et tilbud Tromsø Ungdomsråd tidligere har diskutert med kommunen er kulturkortet. Dette ønsker ungdomsrådet blir tatt med i kulturplanen.

«Kulturkortet vil gi rabatt på utvalgte aktiviteter i kommunen, som for eksempel kino eller teater. Et kulturkort er lett anvendelig og gir en god oversikt over tilbudene kommunen allerede har. Vi mener at å innføre en rabatt på enkelte tilbud via et kulturkort derfor vil gjøre rabatten oversiktlig, og lett tilgjengelig, noe som vil føre at kortet vil bli brukt i veldig stor grad».

Med et kulturkort kan man få rabatterte priser på arrangementer som ungdomsrådet allerede mener er for dyre.

«Mange ungdommer ser seg nødt til å droppe kultur- og idrettsarrangementer, fordi de ikke har råd til å betale utgiftene. Dette rammer spesielt hybelboere, som allerede har et stramt budsjett å forholde seg til. Dersom tilbudene blir billigere for målgruppen unge, vet vi at flere unge ville benytte seg av de eksisterende tilbudene oftere, som kan bidra til større bruttoinntekt for både den offentlige og private sektoren».