Hevder vibrator samlet sensitiv data ulovlig

Standard Innovations, det kanadiske selskapet som produserer vibratorserien We-Vibe, må punge ut 3,75 millioner dollar etter et forlik i retten.
nyheter

Flere kunder gikk nemlig til et gruppesøksmål mot selskapet etter mistanke om at selskapet samlet inn svært sensitiv informasjon om når og på hvilken måte sexleketøyet ble brukt.

Selskapets We-Vibe-produkter inkluderer en rekke vibratorer med bluetooth-tilgang som kan styres gjennom en app på telefonen. Appen ble sluppet i 2014.

Selges i Norge

Kondomeriet i Norge, og i Tromsø, fører en rekke av produktene som rammes av forliket.

Som med alle andre internettilkoblede dingser, har det i flere år vært varslet om at også sexleketøy kan være svært sårbare for dataangrep. I We-Vibe-saken er det imidlertid ikke en datakyndig tredjepart som vekker harme, men produsenten selv.

Samlet inn e-postadresser

I gruppesøksmålet mot Standard Innovations anklages de for å ha samlet inn brukernes e-postadresser, noe som tillot dem å koble brukerdata opp mot spesifikke brukerkontoer. Det hevdes videre at e-postadressene og brukerdataen ble sendt til selskapets servere i Canada.

Ifølge saksøkerne har ingen kunder formelt samtykket til datainnsamlingen. Selskapet mener imidlertid at de har hatt lov til å innhente data fra brukerne. De valgte dog ikke å ta saken til retten, og inngikk heller millionforliket.

«Rettferdig og rimelig»

Ifølge betingelsene i forliket, har alle som har kjøpt en slik vibrator rett til oppreisning på 199 dollar, mens de som koblet vibratoren opp mot appen kan hente ut opp mot 10.000 dollar. Beløpene vil avhenge av hvor mange som melder krav i saken.

Selskapet vedkjenner seg ikke å ha gjort noe galt, men kaller likevel forliket for «rettferdig og rimelig».