Et av de store stridsspørsmålene i rettssaken mot den 22 år gamle Tromsø-mannen som i Nord-Troms tingrett står tiltalt for overgrep mot 75 barn, er alderen på en av guttene mannen ved flere anledninger hadde seksuell omgang med.

Tiltaleposten omfatter gjensidig oralsex og masturbasjon, og er isolert sett en av de mest alvorlige tiltalepostene i den omfattende tiltalen mot mannen.

Aktoratet mener den seksuelle kontakten startet da gutten var under 14 år, noe som normalt – for de enkeltstående forholdene – ville gitt en straff på fem år.

22-åringen har erkjent den seksuelle kontakten og selv forklart seg om dette, men han bestrider at gutten var 13 da det skjedde. Han hevder videre gutten selv tok initiativ til den seksuelle omgangen.

– Viser stor usikkerhet

– Rettens vurdering av posten har stor betydning for straffutmålingen, og det er derfor viktig at skyldspørsmålet blir riktig avgjort, sa mannens forsvarer, advokat Sven Crogh, da han startet sin prosedyre onsdag morgen.

De eneste sentrale bevisene knyttet til forholdet, er tiltaltes forklaring og tre tilrettelagte avhør av den fornærmede gutten.

Det er bevist ut fra logger fra sosiale medier at mannen tok kontakt med gutten da han var 13 år gammel, men avhørene med den fornærmede viser at det er svært vanskelig for ham å tidfeste den seksuelle omgangen. Han understreker flere ganger at han ikke er sikker, at han ikke husker og at han tror det var det som skjedde.

– Han viser en stor usikkerhet. Aktoratet beskrev selv hans forklaringer som til tider vaklende og usikker. Det fremgår tydelig i avhørene, og jeg vil si det er en forsiktig måte å si det på, sa Crogh.

– Tvilen må komme han til gode

22-åringens forsvarer understreker at retten ikke må la seg styre av antipati mot den tiltalte og sympati med fornærmede i sin bedømmelse av bevisene.

– Enhver fornuftig tvil skal komme den tiltalte til gode. Man kan ikke domfelle før man er tilnærmet 100 prosent sikker – og det holder ikke at det foreligger en overveiende sannsynlighet. Spørsmålet blir om dere kan utelukke med sikkerhet min klients forklaring?

Crogh innledet sin prosedyre med å understreke sakens alvor.

– La det være helt klart at dette er en alvorlig sak, og jeg vil ikke nedtone alvoret i den. Det ønsker heller ikke min klient. At saken er alvorlig, gjør det imidlertid ikke lettere å treffe en riktig avgjørelse i den, sa han, og fortsatte:

– Er det noen saker som skaper sterke følelser i oss, er det nettopp saker som omfatter seksuelle overgrep. Det vekker forakt, hat og avsky – og ikke minst et ønske om hevn.

– Følelser kan være ei fallgrube

Crogh har mange ganger fått spørsmål om hvorfor han står som forsvarer i denne type saker; om hvorfor man ikke bare burer dem inne og kaster nøklene.

– Dette er følelser som også kan ha blitt vekket i dere som dømmer i denne saken, og det er disse følelsene dere skal frigjøre dere fra. Det er ikke enkelt og kan være en fallgrube for en riktig avgjørelse. Hvis man ikke klarer å løsrive seg, kan det ende i disfavør av den tiltalte og påvirke vurderingen av skyld og straff, sa forsvareren.

22-åringen har ifølge Crogh erkjent å være pedofil og har på eget initiativ startet behandling hos en psykolog med ekspertise innen seksualfeltet

Den tiltalte har gjennom hele rettssaken bestridt diagnosen, men etter å ha hørt de sakkyndige presentere sin rapport, gjorde han helomvending tirsdag morgen.

– At min klient er pedofil, er ikke noe han selv har valgt. Det er en tragedie for ham, og det er en diagnose man ikke med lett hjerte aksepterer. At han har levd ut sin legning, det er dog et valg han har tatt og som han nå må svare for, sa Crogh.

I stor grad enig med aktoratet

Utover alvorlighetsgraden av den seksuelle omgangen med gutten, er forsvaret i stor grad enig med aktor Gøril Lunds forslag til straffutmåling.

Hun la tirsdag ned påstand om fengsel i åtte år og seks måneder, med et fradrag på 369 dager som følge av varetekt.

Før strafferabatt for tilståelse, var utgangspunktet ti års fengsel.

– At det samlede straffenivået for nettovergrepene er fire-fem år er vi enige om. Jeg mener dog utgangspunktet for fengselsstraff ikke bør overgå ni år, forklarte Crogh, og viste til en dom fra Eidsivating lagmannsrett fra september i fjor.

Der ble en 21-åring dømt til ni års fengsel etter 135 voldtekter og flere voldtektsforsøk. I saken var flere av de fornærmede mellom 12 og 16 år.

– Det er en dom i en sak jeg mener er langt mer alvorlig enn vår sak.

Over 3 millioner kroner i erstatning

I alt har 30 av de fornærmede krav på erstatning fra 22-åringen.

- Vi har nå kommet til enighet mellom den tiltalte og de fornærmede om erstatningen, men den må likevel fremmes for retten slik at de fornærmede kan søke voldsoffererstatning, sa koordinerende bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen.

I dag er det slik at staten utbetaler erstatning etter rettskraftig dom og senere krever inn beløpet av den domfelte.

I den bestridte tiltaleposten er det også enighet om erstatningen.

– Dersom retten finner at forholdet er mindre alvorlig, slik som forsvarer Crogh argumenterer for, vil fornærmede likevel få erstatning. Dersom retten derimot frifinner 22-åringen, vil det ikke gis erstatning til gutten, forklarte Tøllefsen.