Feriesesongen og høysesongen for å fornye pass nærmer seg. Da gjelder det å være tidlig ute med å sjekke gyldigheten på passet, for å unngå å måtte stå igjen på flyplassen når resten av turfølget reiser.

– Vi kjenner at det nærmer seg høysesong. På Tromsø politistasjon er vi nå oppe i åtte dagers ventetid på å få passtime, sier Stina Bakke Eriksen leder for kontrollseksjon ved Tromsø politistasjon.

Høysesong

Fra mars til juni er det størst trykk på politistasjonene, for det er da vi nordmenn finner ut at det kan være lurt å fornye passet. Noen er ute i god tid før avreise, mens andre kommer i alvorlig tidsnød.

– Mai og juni er de travleste månedene, men det kan allerede nå være lurt å bestille time. Trenden er at man drøyer det i det lengste. Det kan by på store utfordringer, konstaterer Eriksen.

Gjennomsnittlig ventetid på «drop in»-timer var 39 minutter i fjor, mens i juni var snittet på 1 time og 39 minutter.

– Det er «drop in» fire ganger i uken, i et 45 minutters vindu. Selv om tiden er satt til tre kvarter ekspederer vi alle, men nå i høysesongen kan man belage seg på mye venting, poengterer Eriksen, og legger til:

– Bestill time nå med en gang, hvis du ser at passet går ut til sommeren. Det kan bli lang ventetid. Vi anbefaler å få det gjort i god tid før ferien, sier lederen for kontrollseksjonen.

Nødpass

Når ulykken først er ute og tiden har løpt ifra deg, så finnes det et siste alternativ.

– Midlertidig pass kan utstedes til personer som har et absolutt behov for pass og hvor det ikke er mulig å ordne ordinært pass, sier Stina Bakke Eriksen.

Du kan forhåndsbestille pass-time hos politiet to måneder i forveien. Det er også mulig å ordne pass lokalt uten timebestilling.

– Enklest er det å reise med vanlig pass. Det anbefaler vi alle å gjøre. Ikke alle får nødpasset klarert når de ber om det, samtidig er det enkelte land som ikke godtar nødpass, sier Eriksen.

Gyldighetstiden på et normalt pass varierer fra to til ti år, basert på hvor gammel du er.