– Vi er lite synlige i samfunnet ellers. Det er viktig å ha en dag der vi feirer og markerer oss selv som et tredje folk sammen med samer og nordmenn, sier Helge Huru, leder i Tromsø Kvenforening – Tromsan Kveeniyhistys.

En nasjonal minoritet

Kvener utvandret fra Finland til Norge i hovedsak på 1800-tallet. Offisielt er folkegruppen anerkjent som en nasjonal minoritet.

– Vi er en nasjonal minoritet som er lite synlig i media, sier Huru.

– Vi vil markere og feire oss selv. Vi er en glemt gruppe, sier Evy Basso, styremedlem i Norske Kveners Forbund – Ruijan Kveeniliitto.

Færre snakker språket

Fornorskningspolitikken gikk også utover kvener i Norge. Det ble for eksempel forbudt å bruke kvensk språk i skoler og kirker. Mange av kvensk slekt har i dag glemt språket.

– Språket begynner å bli borte og det er få som snakker det. Mange har ikke fått opplæring på skolen. Nå undervises det i kvensk på noen skoler, men vi hadde trengt det tidligere og allerede i barnehagen, sier Basso.

– Vi sliter med å få det kvenske språket opp og fram. Vi har fått språket og grammatikk på plass, men ikke kommet på et nivå der staten er forpliktet til å støtte kvensk språk, sier Huru.

Kvensk språk ble anerkjent som minoritetsspråk i 2005. I dag undervises det i språket på noen skoler og ved Universitetet i Tromsø.

– Flere i Tromsø er interessert i å lære seg språket, det er positivt. Det er mange som har kvensk bakgrunn, men aldri lærte seg språket som barn, sier Huru.

Glemt kultur

Basso og Huru ønsker også å jobbe for å få fram kvensk kultur.

– Mange kvenske kulturminner ble ødelagt under brenningen av Troms og Finmark. Det var mye som forsvant. Det er viktig å ta vare på kvenske kulturminner og få fram at vi har en egen kultur, sier Huru.

– Kulturelt har vi glemt kvensk kultur, men vi har vår egen mat, sang og musikk. Dette prøver vi å få fram igjen og bruke kulturen, sier Basso.

Markerer søndag

Kvenfolkets dag blir markert i Vadsø, Lakselv, Børselv, Alta, Kvænangen, Nordreisa, Oslo og Tromsø.

– I dag skal vi ha årsmøte og en liten sammenkomst for medlemmene. På søndag blir det feiring og markering, sier Huru.

JORD, Trine Strand og Gatehouse skal spille på Skarven søndag for å feire kvenfolkets dag og St. Patrick’s day.

KVENLEDER: Helge Huru er leder i Tromsø Kvenforening – Tromsan Kveeniyhistys. Foto: Pål Eriksen