Da Selda Ekiz så en Facebook-post om at Angelina (9) var i isolasjon på Rikshospitalet, tok hun kontakt og spurte om hun hadde lyst på besøk. Siden har de to vært gode venner.

Angelina er en av svært få i Norge med den sjeldne sykdommen beta-thalassemia major. Siden hun har vært liten har hun fått regelmessige blodoverføringer.

På nyåret dro hun og mamma Memona Sarwar til Rikshospitalet for å utføre en beinmargstransplantasjon fra en donor som ikke er i slekt med Angelina – en operasjon som aldri før har vært utført i Norge.

– Vondt

TØFT: Angelinga forteller om en tøff periode på isolat.

Etter operasjonen måtte hun være seks uker i isolasjon på Rikshospitalet, på grunn av et dramatisk redusert immunforsvar. I forrige uke ble Angelina overført til UNN, hvor hun fremdeles må være en tid fremover, i beskyttende isolasjon, før isolasjonsperioden kan fullføres hjemme.

– Det er fint å være tilbake i Tromsø og være nærmere hjemme, forteller Angelina.

Hun spiller kortspillet UNO på sengekanten. En sykepleier kommer inn på rommet innerst på barneavdelinga på UNN.

– Er hun ikke flott, sier sykepleieren lystig, før hun gir Angelina et smertestillende middel.

Angelinas mamma, Memona, setter seg på sengekanten ved datteren.

Tøffe uker

UNO-MESTER: Angelina skal ifølge Memona være nærmest uslåelig i Uno.

Etter stamcelleoperasjonen gikk Angelina gjennom noen tøffe uker med regelmessige, sterke medisiner.

– Jeg var mye kvalm og hadde vondt. Maten fikk jeg gjennom en sonde i nesen. På isolat var jeg vekke fra venner og skole hjemme, forteller niåringen.

Manglende immunforsvar gjorde at Angelina ble syk på isolatet.

– Mamma var redd for at hun skulle miste meg. Da trøstet jeg henne og sa at hun aldri skal miste meg.

Til tross for vanskelige uker har familien fått gode nyheter.

– Legene sier at Angelina nesten fullstendig har godtatt de nye stamcellene. Hun er utenfor den største risikosonen, men må likevel leve ganske isolert, i hvert fall til over sommeren, sier Sarwar.

Ensomt

SMILENDE: Til tross for regelmessige og sterke medisiner, beskriver både sykepleiere, venner og familie Angelina som ei jente med godt humør.

Mamma Memona forteller om en svært krevende periode for datteren som har levd adskilt fra resten av verden.

– Hun har veldig lyst å komme hjem. Vi får lov av legene å ta henne hjem et par timer hver dag, slik at hun får møtt Milly.

Milly er Angelinas katt. Før operasjonen i januar fortalte Angelina at noe av det hun gruet seg mest til med isolasjon, var ikke å få se katten Milly.

– Det er kjempefint å møte Milly igjen. Vi leker og gir hverandre masse kjærlighet. Hun har spist veldig mye ostepop og blitt ganske tjukk, sier Angelina.

Jenta må være forsiktig med for mye besøk. Hun kan imidlertid besøke områder hvor det ikke er fare for at hun kan bli smittet med sykdom av andre mennesker. Hun må derfor holde seg unna folksomme områder i flere måneder fremover.

Uno-mester

Tiden i isolasjon har hun blant annet brukt på kortspillet UNO. iTromsø inviteres til et slag på sengekanten.

– Mamma sier det er umulig å slå meg i UNO. Jeg var god før altså, men har blitt enda bedre nå, sier hun idet hun fornøyd vinner over den utsendte journalisten.

– Ser du? Spør hun retorisk med et glis etter å ha lagt på det siste kortet.

Besøk av forbildet

NYTT VENNSKAP: Angelina og Selda Ekiz spiller Uno på sengekanten på Rikshospitalet. Ekiz har besøkt Angelina flere ganger, og de trives godt i hverandres selskap. 8

En annen som har fått bryne seg på Angelinas UNO-ferdigheter, er hennes forbilde Selda Ekiz. Memona har jobbet som sminkør på «Påskemorgen» hvor Ekiz er programleder. Da NRK-profilen så en Facebook-status om at Angelina befant seg på Rikshospitalet, tok hun kontakt for å høre om hun ville ha besøk.

– Selda har vært på besøk flere ganger. Jeg lærte henne UNO, men plutselig ble hun god og nå hender det at hun slår meg, forteller Angelina.

Ekiz er et kjent fjes på NRK og NRK Super. Blant annet som programleder for vitenskapsprogrammet «Newton».

– Jeg bor ikke så langt unna Rikshospitalet, så det er bare rett og rimelig jeg besøkte ei jente som er så lita og har gått gjennom så mye. Alle vennene hennes var i Tromsø. Med monotone og lange dager på isolasjon, tror jeg det er hyggelig uansett med besøk. Jeg er heldig med at det er akkurat jeg som fikk besøke henne, og vi har blitt venner, sier Ekiz, som har vært på besøk flere ganger.

Stiller opp

HUn beskriver Angelina som veldig kul og tullete.

– Vi har det mye gøy sammen. Angelina er hele tiden glad, selv om hun er syk. Jeg liker å henge med barn, de er ikke så kjedelig som voksne. I tillegg så har jeg et nyttårsforsett om å stille mer opp for folk.

Ekiz er nå i Tromsø i forbindelse med innspilling av «Påskemorgen». Hun har besøkt Angelina på UNN, og forsikrer om at det blir flere besøk.

– Ja, selvfølgelig. Jeg er den eneste som klarer å slå henne i UNO, sier en flirende Ekiz.