To kvinner (42 år og 45 år) og en mann (49) fra Tromsø, samt en mann (48) fra Oslo møtte i Nord-Troms tingrett denne uken tiltalt for grov narkotikaovertredelse. Tromsøværingene skal mellom 2009 og 2015 ha overført 2,39 millioner kroner til Oslo-mannens bankkonto. Dette mener påtalemyndigheten er betaling for narkotika, hovedsakelig heroin og Rivotril.

Streng påstand

Onsdag la aktor ned sin påstand på til sammen over 22 års fengselsstraff for de fire tiltalte.

– Det var helt klart strengere enn det jeg mener det er grunnlag for, sier Thomas Hansen, den 42 år gamle Tromsø-kvinnens forsvarer, til iTromsø.

Streng påstand: Forsvarer for den 42 år gamle Tromsø-kvinnen, Thomas Hansen, mener aktors påstand er strengere enn det er grunnlag for.

Aktor ba om syv år og tre måneders fengselsstraff for 42-åringen som er tiltalt for å ha kjøpt narkotika og fått dette tilsendt fra Oslo. Hun har overført 1,9 millioner kroner til Oslo-mannens bankkonto. Ved flere anledninger skal hun selv ha dratt til hovedstaden og sendt narkotikaen via Posten til sin adresse i Tromsø.

Strengest straff for Oslo-mann

Aktor ba om fengselsstraff på ni år og seks måneder for Oslo-mannen. Dette er en strengere straff enn for de tre tromsøværingene.

– Dette var en usedvanlig streng påstand. Oslo-tiltalte kommer dårligere ut enn de herfra, sier mannens forsvarer, Knut Lindboe.

48-åringen fra Oslo er den eneste av de tiltalte som ikke har erkjent straffskyld. Mannen erkjenner å ha fått penger fra tromsøværingene, men mener det ikke er han som har sendt narkotikaen til Tromsø. Han sa i sin forklaring at han ga pengene videre, og at han var en mellommann.

– Han er kanskje ikke hovedmannen, men han var nødvendig for å frakte narkotika til Tromsø, sier Nordmo.

Uenig om mengde narkotika

Det er ikke gjort noen større narkotikabeslag i saken. Utfordringen for retten er derfor å avgjøre hva slags type, og hvor store mengder narkotika det er snakk om. I sin prosedyre la Nordmo til grunn at det var snakk om en større andel heroin enn Rivotril, noe forsvarerne ikke mente det var belegg for å påstå. Heroin gir en strengere straff en Rivotril. Dommen vil være klar 6. april.