I løpet av 2016 ble Bergen, Oslo, Asker og Drammen byene hvor det kjøres minst med piggfrie dekk ifølge tall fra Statens vegvesen. Mens den piggfrie andelen i disse byene er på omtrent 80 prosent, ligger Tromsø nede på 13 prosent.

Det skal sies at statistikken for Tromsø i 2016 ikke har blitt telt, men Ishavsbyen har ligget stabilt på mellom ti til tretten prosent de siste årene.

Det er intet nytt at piggdekk genererer svevestøv, som har dokumentert negativ helseeffekt. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv jo større er risikoen for helseskade. I Norge er bruk av piggdekk den viktigste årsaken til at grenseverdien for svevestøv (PM10) i forurensningsforskriften blir overskredet.

Gebyr gir piggfritt

Etter at det ble piggdekkgebyr har andelen piggdekk på biler sunket i Norge.

– Sammenhengen mellom piggdekkgebyr og høy andel av piggfrie vinterdekk er tydelig. Oslo og Bergen er de to eneste byene som har gebyr. Gebyret påvirker dem i Asker og Bærum og delvis i Drammen. Fredrikstad og Sarpsborg kommuner har også vært aktive med gode informasjonskampanjer, sier Pål Rosland i Statens vegvesen.

Piggfrie elbiler

Elbileiere er flinkere enn andre bilister til å velge bort piggdekk. Basert på hele landet oppgir 89 prosent av elbileierne, i Elbilforeningens årlige Elbilisten-undersøkelse, at de kjører piggfritt.