Meldingene går ut på at folk har vært bekymret for at både hus- og kjæledyr ikke skal ha hatt det bra. Mattilsynet er på tilsyn i alle typer dyrehold fra oppdrettsfisk, produksjonsdyr, sportsdyr til kjæledyr. Tallet på bekymringsmeldinger øker for hvert år, og i fjor dreide over 25 prosent av bekymringsmeldingene i region Nord seg om hold av kjæledyr.

– Det er veldig viktig at folk melder fra til Mattilsynet hvis de har mistanke om at dyr ikke har det bra, sier Hege Osen, som er veterinær og en av seksjonssjefene i Mattilsynet region Nord.

– Har du noen teori om hvorfor man ser en stadig økning på antall bekymringsmeldinger?– Jeg tror det kan være en kombinasjon av at folk er veldig opptatt av at dyr skal ha det bra, og at mange har blitt oppmerksomme på muligheten til å varsle Mattilsynet. Det har kommet et krav om at man har plikt til å varsle dersom man ser at dyr ikke har det bra.

Egen knapp

Mattilsynet har lansert en egen varslingsknapp på sin hjemmeside for å gjøre det så enkel som mulig å melde fra om bekymringer for dyr eller andre av Mattilsynets ansvarsområder, som for eksempel dårlig hygiene på spisesteder.

– Ser du noe i et dyrehold som åpenbart ikke stemmer så kan du varsle Mattilsynet. Gi oss beskjed også skal vi vurdere hvordan vi skal følge opp dyreeier, sier Osen, og fortsetter:

– Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine får overtredelsesgebyr eller blir anmeldt til politiet av Mattilsynet. Det hender også at noen får forbud mot å holde dyr.

Eieren har alltid ansvar

I hele landet fikk Mattilsynet i fjor inn totalt 9.386 bekymringsmeldinger som gjaldt dyr. Den som eier et dyr har plikt til å sørge for at det har det bra.

– Det er et stort ansvar å eie et dyr. Det er alltid, uten unntak, den som eier dyret som er ansvarlig for at dyret blir behandlet med omsorg og respekt, ut fra dyrets egenart, sier Osen.

Regjeringen sender på høring forslag om endring av paragraf 32 i dyrevelferdsloven i disse dagene. Om forslaget går gjennom vil endringen innebære at Mattilsynet vil kunne omplassere vanskjøttede dyr, selv om eier motsetter seg dette. Frem til nå har slike dyr blitt avlivet av Mattilsynet.

– Vi har purret departementet om saken senest for få uker siden, og er glade for at forslaget endelig sendes ut. NOAH kjenner til flere konkrete saker hvor mange dyr – hunder, katter og hester – har blitt avlivet i vanskjøtselssaker fra de siste årene. Når lovendringen endelig kommer på plass, kan dette forhindres og vi unngår en situasjon hvor dyrene får «straff» fordi de har vært ofre, og hvor overgriper kan nedlegge veto mot at dyrene får en ny sjanse til et godt liv, sier veterinær og leder i NOAH – for dyrs rettigheter, Siri Martinsen.