– Jeg har ikke vært ledig siden jeg kom. Da kom det en mann med en knapp han ville ha ordnet og så var det i gang, sier Kari Westergaard, en av tre frivillige som Framtiden i våre hender Nord, hadde satt i sving med nål og tråd da de på lørdag lanserte konseptet «reparasjonskafé» i Tromsø. Det skjedde i forbindelse med organisasjonens månedlige bruktmarked i Kulturhuset.

«Berget» verdifull jakke

Kafékonseptet forklarer seg selv og både Westergaard og de andre frivillige var glade for å bli satt i sving.

– Jeg hater å kjøpe nytt og syr for å spare både miljø og penger, sier Johan Nils Swärd som engang «berget» en verdifull jakke fra søppelbøtta.

– Det eneste som var feil på den var glidelåsen, men for at kjøperen skulle få en ny en på garantien, måtte den klippes opp. Han sendte inn bildet av jakka til produsenten og ga jakka til meg, så da sydde jeg den bare sammen.

Pjæsk!

Ved siden av ham har Westergaard fått inn en jakke med en ødelagt glidelås.

– Dette er noe pjæsk og blir nok og ta sin tid, men det blir bra, sier hun halvhøyt. Kanskje mest ment som trøst for seg selv?

Skal man dømme etter responsen er det ikke nødvendig med ytterligere trøst.

– Vi har hatt mange som har vært nysgjerrige. Neste gang blir det sannsynligvis enda bedre. Det tar jo litt tid å venne seg til tanken på at ting kan repareres her, sier Westergaard.

Lære selv

En som godt kan venne seg til den tanken er Aurora Lien Christensen.

– Dette er helt genialt for da slipper man å kjøpe nytt. Dette er den beste boden i hele bygget, sier Christensen til iTromsø.

Etter hvert håper FIVH Nord å utvide tilbudet med flere håndverkere i tillegg til sine egne frivillige.

– Dessuten ønsker vi at folk skal lære selv, sier Anna Sunnefeldt som forsøkte å lære Idan Fima og Victoria Jensen en ting eller to.

– Jeg er svært glad for å lære noe nytt og hvorfor skulle jeg ikke fikse jakken min på denne måten? Det er en fin jakke som jeg har kjøpt på bruktmarked. Dessuten er det tydeligvis en flott sosial aktivitet, sier Fima og ser seg omkring.

Og mens Fima og Jensen lærer, studerer lille Fridtjof Hagen Svenkerud (2) boden grundig.

– Ja, det er jo for ham at vi gjør dette, sier pappa Amund Hagen Kristiansen, en av initiativtakerne bak Tromsøs reparasjonskafé.

– Men han er ikke så god på å reparere selv, ennå, smiler faren.

LÆREPROSESS: Anna Sunnefeldt lærer Victoria Jensen og Idan Fima hvordan man reparerer og vedlikeholder en jakke.
MOTTAKEREN: – Det er jo for ham at vi gjør dette, sier pappa Amund Hagen Kristiansen om Reparasjonskafeen som utfolder seg rett bak ham og sønnen Fridtjof Hagen Svenkerud.