Det fremgår av et skriftlig merknadsdokument om havneterminalen som formannskapet skal behandle tirsdag.

Bakgrunnen er at kostnaden for havneterminalen har økt.

Tromsø havn har meddelt kommunen om at de i prognosen for sluttsummen har «tatt inn kostnader knyttet til kvalitetshevinger og leietakertilpasninger som ikke var tatt inn i det opprinnelige budsjettet».

Havnestyret mener at rammen kan økes fra 400 til 415 millioner kroner ved at de tar i bruk «ubrukte lånemidler».

Havnestyrets leder, Jarle Heitman. Foto: Ronald Johansen

Skeptisk til kostnader

– Vi mener at vi har slike midler tilgjengelige, og at vi har økonomi til å betale, sier havnestyrets leder, Jarle Heitman.

Det mener imidlertid ikke administrasjonssjefen. Ifølge henne finnes det ikke «ubrukte lånemidler» igjen, og en økt ramme vil føre til et behov for ytterligere lån – noe som vil få økonomiske konsekvenser for havnevesenet.

«(Økte kostnader må) finansieres med økt låneopptak og medfører økte rente- og avdragsutgifter i størrelsesorden på kroner 700.000–800.000 som må innarbeides i fremtidige budsjetter».

SIER NEI: Britt Elin Steinveg mener politikerne bør gi tommelen ned for å betale en ekstraregning på 15 millioner kroner for havneterminalen.

Nødvendige tilpasninger

Jarle Heitmann sier at rammeøkningen skyldes et bevisst valg – og ikke fra overskridelser.

– Vi har i dag 85 prosent av arealene utleid mot 70 prosent da budsjettet ble satt. Det krever andre tilpasninger til leietakernes behov enn først antatt, sier han.

Administrasjonssjefen er imidlertid ikke overbevist.

«Merkelig»

I notatet skriver Steinveg at «I så måte syntes administrasjonssjefen det er merkelig at kostnadsoverskridelser begrunnes med leietakertilpasninger».

Nå kan ikke administrasjonssjefen overstyre havnestyret når det kommer til å levere innstillinger til politiske vedtak. Havnestyret har selvstendig og formell innstillingsrett til kommunestyret.

Råder til å si nei

Dog mener Steinveg ha anledning til å komme med råd til politikerne, og skriver derfor:

«Kommunestyret godkjenner ikke økning av budsjettrammen fra 400 MNOK til 415 MNOK med tilhørende økt lånefinansiering».