I en redegjørelse til kommunen skriver selskapets administrerende direktør Bjørn Refsum at installasjonen – som foreløpig består av åtte tanker – omfattes av Plan- og bygningsloven og veilederen til Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap.

Nordic Pharma mener at prosessanlegget er en del av driften og derfor ikke søknadspliktig.

Les også: Kommunen krever forklaring etter at åtte tanker ble satt opp uten tillatelse

Erstatter gammel tank

– De nye tankene er en erstatning for en gammel installasjon på stedet som ble revet etter at selskapet overtok eiendommen i 2011.

Videre skriver Bjørn Refsum at virksomheten til Nordic Pharma omfatter raffinering av fiskeoljer og at produksjonen er fordelt på hele ni forskjellige anlegg på eiendommen.

Gammel fabrikk

– Årsaken til at plasseringene varierer, skyldes praktiske forhold. Vi overtok de tidligere lokalene til Tromsø Reker AS og har vært nødt til å spre prosessene ute og inne.

Administrerende direktør sier at selskapet ikke har forsøkt å omgå regelverket, men har tolket saken dit hen at en søknad til kommunen ikke var nødvendig.

Les også: Nordic Pharma inviterer fiskeriminister Per Sandberg på bedriftsbesøk

Startet i januar

– Byggingen startet i januar. Før det ble vår nabo, Solberg Pettersen AS, orientert både i møter og gjennom tilsendte planer. Derfor kom det som en overraskelse at de – uten forvarsel – protesterte på byggingen av tankanlegget.

– Vi er opptatt av å ha et ryddig forhold til våre naboer, understreker Bjørn Refsum.

Er søknadspliktig

Leder av kommunens byggesakstilsyn, Kjetil Brekmo, sier i sitt svarbrev at tankanlegget er søknadspliktig etter Plan- og bygningsloven.

Brekmo reagerer på at Nordic Pharma Inc AS begrunner sitt syn på en løsrevet setning i loven.

– I dette tilfellet er tankanlegget selve bygget.

– Sånn sett skal saken behandles etter gjeldende lover og regler, understreker Kjetil Brekmo.

Les også: Nordic Pharmas nye anlegg i Kaldfjord er tidenes største investering

protesterte: Eier av Solberg Pettersen AS, Johan Pettersen, protesterte mot tankene som ødelegger utsikten hans utover fjorden. Foto: Tom Benjaminsen