Testen, som består av å lukke øynene, stå på ett bein og få noen til å ta tiden på hvor lenge du klarer å holde balansen, brukes av forskere for å finne den biologiske alderen på store grupper mennesker.

Dersom du klarer å holde balansen i fire sekunder tilsvarer det en biologisk alder på 70 år; fem sekunder - 65 år, syv sekunder - 60 år, åtte sekunder - 55 år, ni sekunder - 50 år, 12 sekunder - 45 år, 16 sekunder - 40 år, 22 sekunder - 30-35 år og 28 sekunder - 25-30 år.

Vi eldres i forskjellig tempo

I 1972 og 1973 testet newzealandske forskere 1.000 personer i alderen 26, 32 og 38. Forskerne så på 18 ulike biologiske markører for aldring, og avdekket at mennesker eldres i forskjellige tempo.

Din kronologiske alder, eller antall kalenderdager du har levd, er bare en del av puslespillet. Din biologiske alder, eller funksjonsevne, påvirkes nemlig også at livsstil, miljø, kosthold og så videre.

Stor Tromsø-undersøkelse

Seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Heine Strand, sier til NRK at resultatene fra balansetesten bygger på store observasjonsstudier.

– Vi bruker ofte flere liknende tester vi setter sammen til en totalscore. Folk som gjør det bra i testene har vist å ha en tendens til å leve lenger, sier han.

Ifølge Strand er det nylig gjennomført en større undersøkelse med 8.000 deltagere i Tromsø.

– Der inviterte vi alle over 40 år til å delta på balansetesten.

Fordelen med testen er nemlig at balansen begynner å avta allerede i 30-40-årsalderen, noe som gjør det mulig for forskerne å avdekke forskjeller også i yngre år.