Totalrenovering er allerede i full gang med oppussing av Storgata 93A og Storgata 91. Prosjektleder Bård Sverdrup i Totalrenovering er opptatt av at sentrumsbygg tas i bruk, i stedet for å stå tomme og uvirksomme. Nå har han stilt Storgata 104 og 108 vis-à-vis gratis til disposisjon for Levende Lokaler-prosjektet til 20. juni.

– Vinn-vinn-situasjon

– Vi har vist gjennom mange prosjekter at vi er opptatt av nordbyen og sentrum. Det er trasig med tomme lokaler og vi er opptatt av at det er aktiviteter i sentrum. Nå skapes det aktiviteter i de tomme lokalene gjennom prosjektet Levende lokaler, det er en vinn-vinn-situasjon, sier Sverdrup.

Inntil ombygging og restaurering starter etter fellesferien, blir det blant annet kafeer, utstillinger, debatter, butikker og festivaler som vil prege lokalene i Storgata 104 og 108.

– Totalrenovering er opptatt av byutvikling og satser i nordbyen. Det er supert fra Bård Sverdups side å tilby oss gratis lokaler, sier arkitekt Anniken Romuld i Tromsø kommune.

Stor interesse

Etter at Levende Lokaler gikk ut på Facebook og fristet med lokaler nord i Storgata, har det strømmet på med henvendelser fra privatpersoner, kommunen, organisasjoner, lag og foreninger.

– Vi har mottatt over 30 henvendelser. Nå jobber vi for å få utleiekabalen til å gå opp.

De første spede synlige tegnene på at det skjer noe er skiltet Levende Lokaler over inngangsdøra til Storgata 108, og at Dyrk Tromsø har inntatt det ene vinduet med vekster.

Torsdag inntar Tromsø Folkekjøkken Storgata 104 i to dager, mens Vårscenefest er i full gang med innredningen av 108 hvor det blir festivalkafé fra 22. til 29. april.

Butikk og Bylab.

– Vårscenefest får disponere lokalet som de selv vil. Slike lokaler er viktig for byen, og vi ønsker å utforske hvordan de kan brukes og hva bruken gir tilbake til byen. Det skal være et lavterskeltilbud, sier vikarierende prosjektleder for Levende Lokaler, Marianne Lucie Skuncke, og Anniken Romuld.

Butikken «Skiltmaker Gundersen» skal holde til i nummer 104 i tre uker for å lage håndmalte skilt. Kommunen selv flytter inn i Storgata 108 hvor det inviteres til Bylab.

– Vi disponerer lokalet fra 2. til 14. mai. Her skal vi arrangere debattmøter, utstillinger og åpent hus for å diskutere byutvikling og hva som gjør Tromsø til en god by, sier Romuld.

Torghandel på ny måte

Levende Lokaler er et toårig prosjekt i regi av Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA), hvor Tromsø er en av tre pilotkommuner. Målet med prosjektet er å forske på og undersøke potensialet for tomme lokaler i sentrum.

– I andre byer ser vi at tomme lokaler forblir tomme, mens det i Tromsø er høy grad av utskifting og at butikkene flytter rundt, sånn at lokalene ikke blir stående tomme hele tiden, sier Skuncke.

– Vi har hatt møter med Sentrumsforeningen som mener det har blitt en annen stemning i sentrum. Midlertidighet skaper spennende muligheter, og man vet aldri hva som kan skjer, sier Anniken Romuld.

De mener Levende Lokaler har skapt bedre samarbeid mellom kommunen, gårdeiere og lag og foreninger, gjennom mulighetene tomme lokaler skaper.

– Det blir torghandel på en ny måte, som tilfører byen noe som er veldig positivt, som er en kvalitet for byen. Det skaper en fin undring om egen by og hva som foregår her, sier Anniken Romuld og Marianne Lucie Skuncke.

ROMLABORATORIUM: Anniken Romuld (til venstre) og Marianne Lucie Skuncke har fått over 30 henvendelser etter at de gikk ut med tilbud om lån av lokaler for uttesting av aktiviteter eller butikkideer. Foto: Ronald Johansen / iTromsø