I utgangspunktet hadde 19-åringen status som vitne i saken. Da DNA-prøver viste at hans sæd var på en tampong hun hadde brukt, ble han siktet og pågrepet.

DNA-bevis

Onsdag startet rettssaken der en 19 år gammel mann er tiltalt å ha deltatt i en grov voldtekt. Ifølge tiltalen skal han og to andre ha gjennomført samleie med en kvinne, til tross for at hun var bevisstløs på grunn av sterk beruselse.

De to andre, som ifølge tiltalen også skal ha deltatt i voldtekten, er etterlyst i Europa og fortsatt på frifot. Den tiltalte og de to øvrige kameratene har alle statsborgerskap i Kenya.

I de rettsgenetiske undersøkelsene er det funnet DNA fra alle de tre kenyanerne som var på besøk hos den fornærmede. Blant annet på en tampong den fornærmede kvinnen hadde i da overgrepet skal ha funnet sted.

Den tiltalte ba innledningsvis om å få lov til å forklare seg på engelsk. Dette ble avvist av dommer Bjørn André Holmen, som ba om at de to tolkene som var hentet inn skulle benyttes.

I sin forklaring fortalte den fornærmede kvinnen om hvordan hun hadde invitert de tre mennene på fest, og hvordan hun senere har fått blackout.

Ved berøring

På direkte spørsmål fra aktor om hvordan tiltaltes sæd kunne havne inni den fornærmede kvinnen, svarte den tiltalte at han hadde onanert tidligere da han lå på gulvet. På et tidspunkt hevder han at han ville sjekke hvordan det gikk med den fornærmede kvinnen, som på dette tidspunktet sov ut rusen i senga med de to andre mennene ved siden av.

– Jeg rakk hånden mot dem. Jeg ville sjekke om de var våken. Jeg var ikke klar over hvor jeg skulle berøre henne. Men jeg tenke meg at det var på undermagen. Jeg forsøkte ikke å ta henne på rumpa eller et bestemt sted, forklarte han via sin tolk.

Han forklarte at han trolig hadde sæd på hånden da han var borti den fornærmede kvinnen, og at denne kan ha havnet i vaginaen hennes enten ved at en av de to andre hadde sex med henne etterpå, eller på annen måte etter berøringen.

Avvik fra avhør

I politiavhør har den tiltalte forklart at hånden hans på et tidspunkt skal ha vært innenfor trusa på den fornærmede kvinnen. I retten mente den tiltalte at dette var feil, og at avhøret var gjennomført med en tolk som misforsto ham, samtidig som politiet var pågående og stilte de samme spørsmålene flere ganger.

Aktor spurte den tiltalte flere ganger hvordan denne berøringen fant sted. Tiltalte nektet for at fingrene hans på noe tidspunkt har vært på eller i fornærmedes vagina.

Flere av forklaringene fra avhørene aktor leste opp stemmer ikke overens med det tiltalte har forklart i andre avhør, eller det han forklarte i retten i dag.

Han forklarte at han ikke har sett de to andre ha sex med den fornærmede, og at han selv var ganske beruset og sovnet. Men på et tidspunkt har han ifølge forklaringen hørt den fornærmede kvinnen si «But I love my boyfriend» til en av de to andre.