Høyres gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, er svært kritisk til sitt eget parti sitt syn på tigging.
            (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

Høyres gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, er svært kritisk til sitt eget parti sitt syn på tigging.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

– Å spørre om hjelp er en viktig verdi

Høyre-Erlend slakter partiets syn på tigging

Gruppeleder i Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, går imot sitt eget partis ønske om å innføre tiggeforbud.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Debatten om tiggeforbud er igjen aktuell, som følge av NRK Brennpunkt sin dokumentar tidligere i uka. Som leder av Troms Unge Høyre, fremmet Bøe i 2014 en resolusjon på Unge Høyres landsmøte, om i si nei til det nasjonale tiggerforbudet som Solberg-regjeringen – med støtte fra Senterpartiet – ønsket å innføre.

LES OGSÅ: Tiggere utsettes for sjikane og vold etter NRK-dokumentar

Resolusjonen gikk gjennom den gang, og gruppelederen håper nå at Høyre ikke gjør tiggeforbud til en kampsak i årets valgkamp.

– Jeg mener at andre hensyn i samfunnet må prioriteres foran dette. Men Høyre har programfestet at vi bør ha et tiggeforbud i Norge – noe jeg mener er feil, sier Bøe.

Ble aldri innført

Forrige gang Solberg-regjering ville innføre et tiggeforbud, skulle de enkelte kommuner få anledning til å innføre lokalt tiggeforbud.

– Det var en del debatt rundt et tiggeforbud i Tromsø, men det ble aldri innført, sier gruppelederen.

LES OGSÅ: Solberg reagerer sterkt på dokumentar om organiserte tiggere

Han medgir at et potensielt tiggeforbud ikke har vært «luftet i Rådhusets korridorer» siden den gang.

Ønsker debatt om verdier

Bøe ønsker ikke at debatten om tiggeforbud bare skal omhandle hva som er unødvendig i et velferdssamfunn som Norge. Han etterlyser hvilke verdier som skal legges til grunn for samfunnet vi ønsker å leve i.

– Å kunne be andre mennesker om hjelp, er en viktig verdi for det norske velferdssamfunnet. At vi har problemer med menneskehandel og organisert kriminalitet, forstår jeg. Men disse problemene løser vi ikke ved å gi et så enkelt svar som et tiggeforbud er, på et så komplisert spørsmål, mener politikeren, og legger til:

– Å skjære alle som tigger over en kam, og tro at det hjelper, er ikke noen løsning.

Skuffet over eget parti

Gruppelederen innrømmer, at langt fra alle medlemmene i Tromsø Høyre deler hans syn om å si nei til et tiggeforbud.

– Det er takhøyde for å ha ulike meninger i Høyre, og både lokalt og nasjonalt innad i partiet, er det forskjellige syn på dette.

LES OGSÅ: Frp-topper krever tiggeforbud

Bøe nevner en av de første i regjeringens Sundvolden-erklæring. Der står det: «Regjeringen vil bygge sin politikk på frihet og tillit til enkeltmennesket»

– Det er skuffende å se at eget parti, i regjering, går på banen for å innføre et nasjonalt tiggeforbud, avslutter han.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: