Klokken nærmer seg 15.00, og utenfor Framsenteret begynner forskere, universitetsansatte, akademikere, studenter og folk som brenner for fri forskning seg.

På parolene står det: "Isen har ikke en agenda, den bare smelter", "Alle har en rett til egne meninger, men ikke egne fakta", "Science is not a belief system" og "Science knows no borders".

INITIATIVTAKER UiT-forsker Kathrin Hopmann, her sammen med datteren, Emma (4), tok initiativ for å få organisert en egen Tromsø-marsj for vitenskap. Hun er overveldet over støtten hun har fått. Foto: Lars Johnsen

– Vi er her for å markere viktigheten av kunnskap og fri forskning. Vi hadde ikke vært her vi er i dag uten dette, sier forsker ved institutt for kjemi ved UiT og initiativtaker til Tromsø-marsjen, Kathrin Hopmann.

SE BILDESERIE FRA MARSJEN

Globalt initiativ

Det er ikke bare i Tromsø vitenskapsfolk lørdag har tatt til gatene. I flere byer verden over arrangeres nemlig "March for Science". Både som en protest mot Trump-administrasjonens lemfeldige holdning til fakta og klimaforskningen, men også mer generelt som en markering av vitenskapens verdi.

– Det er ikke bare i USA at forskningen er under press. Man ser det i Iran, Ungarn, Tyrkia og flere andre steder. Det er ikke ofte akademikere og forskere tar opp parolene og marsjerer i gatene, men når det skjer, så sier det noe om hvor alvorlig situasjonen er, sier Hopmann.

Marjsen gikk fra Framsenteret til Nerstranda, og derfra til Stortorget.

UiT og Polarinstituttet i front

Fremst i toget, like bak Hopmann, går prorektor for utdanning og kvalitet ved UiT – Norges arktiske universitet, Wenche Jakobsen. Ved sin side har hun direktør ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

MARSJERTE FREMST Jan-Gunnar Winther, direktør ved Norsk Polarinstitutt, og Wenche Jakobsen, prorektor for utdanning ved UiT, gikk fremst i toget. Foto: Lars Johnsen

– Jeg er ikke bare her som privatperson, men som en representant fra UiT-ledelsen. Vitenskapelig kunnskap er et globalt fellesgode vi som samfunn er helt avhengig av på alle viktige områder, sier Jakobsen, og fortsetter:

– Dette er ikke politisk aksjonisme, men en marsj for akademisk frihet og for vitenskapens verdi i vårt samfunn. Ytringsfriheten er en bærebjelke i det moderne demokratiet, og akademisk frihet, retten til å tenke kritisk, til å gi uttrykk for sine faglige synspunkter og publisere sine resultater fritt er viktige deler av den.

Samarbeid på tvers av grenser

Winther mener man i dag kanskje tar vitenskapen for gitt.

– Når noe er en selvfølge, forvitrer ofte oppfattelsen av dets verdi. Mitt poeng er at kunnskap – som luft og ferdiglaga middag – også kan være umerkelig, selv om den er integrert i alle ledd av smafunnet vårt. Tenk på alternativet: Å bygge et samfunn på inkompetanse. Det er vel neppe mange som egentlig ønsker det, sier han.

Winther frykter at proteksjonisme og nasjonalisme skal levne forskningen skadeskutt.

– Vi som forsker på klimaet, for eksempel, er helt avhengig av internasjonalt samarbeid på tvers av grensene. Det knytter også land og folk sammen, forklarer han.